Marina rusă dezvoltă submarine anti-portavion

Marina rusă investeşte în două noi submarine, unul dintre ele fiind descris de şeful companiei ruseşti de stat pentru construcţii navale ca fiind un submarin de tipul “carrier killer”, vânătorul de portavioane
Submarin nuclear rusesc văzut în apropiere de Arkhangelsk, Rusia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.07.2015

Marina rusă investeşte în două noi clase submarine, unul dintre ele fiind descris de şeful companiei ruseşti de stat pentru construcţii navale ca fiind un submarin de tipul “carrier killer”, vânătorul de portavioane, conform Moscow Times.

Cel de-al doilea submarin este de apărare, proiectat să protejeze submarinele balistice ruseşti de atacurile inamicilor.

Anunţul survine pe fondul unei activităţi crescute în domeniul construcţiei de submarine ruseşti. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, marina rusă, ca şi întreaga armată, a decăzut din cauza lipsei de resurse ale economiei aflate în cădere, a moralului slăbit şi a unei conduceri deficitare.

Când Vladimir Putin a candidat la funcţia de preşedinte ale Rusiei în 2012, a promis că va reconstrui armata rusă. Programul de construcţii al Marinei face parte dintr-o campanie mai amplă de dezvoltare a armatei ruseşti în valoare de 356 miliarde de dolari, care este programată să se finalizeze în 2020.

În 2013, o nouă clasă de submarine de generaţia a 4-a a fost construită de Moscova: Borei - care transportă rachete balistice capabile să lovească ţinte intercontinentale - şi submarinul de atac din clasa Yasen. Ambele submarine reprezintă salturi tehnologice semnificative faţă de navele anterioare din perioada sovietică.

Aparent, Rusia depune eforturi pentru a-şi proteja submarinele care pot lansa rachete balistice – în special în Pacific şi în apele din zona coastei de nord-vest a Rusiei – şi pentru a opri sau descuraja folosirea, de către SUA, a grupurilor sale de portavioane, adaugă Washington Free Beacon.

Strategia Rusiei are trăsături similare cu cea a armatei chineze, care consideră portavioanele americane drept o ameninţare permanentă la adresa eforturilor sale de a controla cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor