Rusia: Testarea bombei nucleare B61-12 de către SUA este o mişcare “provocatoare”

Bombardierul american F-15E Strike Eagle.
Bombardierul american F-15E Strike Eagle. (Captură Foto)

Moscova a condamnat recentul test al bombei nucleare americane В61-12, insistând că mişcarea confirmă planurile Washingtonului de a-şi consolida arsenalul de arme nucleare din Europa capabile să lovească Rusia.

Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov a declarat luni că mişcarea americanilor este “iresponsabilă” şi direct “provocatoare” şi confirmă intensificarea activităţilor militare ale SUA pe cuprinsul Europei.

“Trăsătura specială a testului desfăşurat constă în faptul că bombardierul F-15E a fost folosit pentru a transporta o armă nucleară. Acest lucru oferă un motiv pentru a crede că testul a fost desfăşurat pentru a examina posibilitatea utilizării bombei atomice B61-12 de către bombardierele NATO staţionate în Europa”, a declarat Antonov.

Forţa Aeriană americană şi Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară au testat bomba nucleară îmbunătăţită B61-12 la centrul de testare Tonopah din statul vestic Nevada în 1 iulie, folosind o versiune sigură a armei care nu conţinea un focos nuclear.

Testul a făcut parte din planul armatei americane de a prelungi durata de viaţă a bombei atomice B61-12, care a fost menţinută din anii 1960.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

În plus, Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea rebelilor separatişti care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, în pofida faptului că în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că în momentul capturării lor se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, conflictul din estul Ucrainei a produs până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe