Maria Zaharova atacă România după ce a premiat-o pe Maia Sandu pentru curaj la Timişoara: Nu e democraţie, ci colonialism

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov (Captură ecran)
Maria Maevschi
22.01.2024

Federaţia Rusă, care a afirmat de nenumărate ori că nu se implică în politica internă a Republicii Moldova, îşi arată din nou nemulţumirea faţă de ce se întâmplă la Chişinău, de data aceasta purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe exprimându-şi indignarea în legătură cu discursul preşedintei Maia Sandu de la Ceremonia de decernare a premiului „Timişoara pentru Valori Europene”, numindu-l unul cu un grad ridicat de retorică anti-rusă.

„Am remarcat Ceremonia de decernare preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a premiului ʻTimişoara pentru Valori Europeneʼ. În discursul de bun venit, ea nu a evitat tradiţionalele acuzaţii nefondate ale Rusiei în tentativele de a destabiliza situaţia politică internă, subminând democraţia, războiul hibrid şi dezinformarea.

Ea a declarat că expansiunea spre est a Uniunii Europene a reprezentat ʻrestabilirea adevărului istoricʼ după ce popoarele din Europa de Est au fost ʻcondamnate la o supravieţuire în opresiune şi privareʼ în anul 1945”, a declarat indignată Maria Zaharova, supranumită şi „vocea lui Lavrov”.

De fapt, lidera de la Chişinău a afirmat în discursul său lucruri care chiar s-au întâmplat şi continuă să se desfăşoare pe întreg teritoriul statului, prin intermediul aşa-ziselor partide politice apărute peste noapte în spatele cărora se află oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde în Israel, de justiţia din Moldova, unde este condamnat la 15 ani de închisoare.

De menţionat este faptul că Şor a recunoscut nu o dată că a plătit oamenii pe care îi aducea cu autocarele în marele oraşe ale Republicii Moldova pentru a „protesta” împotriva guvernării şi a Maiei Sandu personal, aceasta din urmă fiind şi victima câtorva deepfake-uri publicate pentru sume de mii de euro pe pagini de Facebook asociate tot cu oligarhul fugar pro-rus.

„Chiar dacă nu s-a tras înspre Moldova cu arme şi cu rachete, suntem supuşi unui larg spectru de lovituri din cele mai perfide - violarea spaţiului aerian, tentative de a genera tensiuni sociale, atacuri cibernetice şi răspândirea de informaţii false, încercarea de a frauda, la scară largă, alegerile locale, în toamna anului trecut. Au încercat să răstoarne guvernarea şi ordinea constituţională prin metode violente. Nu au reuşit”, a declarat, de fapt, Maia Sandu.

Maria Zaharova, a continuat cu acuzaţiile la adresa Maiei Sandu, subliniind că cetăţenia României o fac pe lidera de la Chişinău să „urască adevărata libertate, în interiorul căreia a supravieţuit poporul Moldovei după cel de-al Doilea Război Mondial”, continuând cu vechea retorică a Kremlinului, cum că în „Uniunea Sovietică oamenii erau cei mai fericiţi”.

Dar Zaharova omite faptul că exact în perioada de după război, moldovenii au murit de foame, una din cauze fiind impactul determinant al măsurilor sovietice de supra-colectare de produse alimentare. Cei mai mulţi dintre moldoveni îşi amintesc şi acum de rândurile interminabile la produsele de primă necesitate şi de rafturile goale din magazine.

În continuare purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, numără cetăţenii Republicii Moldova, care părăsesc ţara în număr mare „din cauza Maiei Sandu şi a politicilor guvernării de la Chişinău”. Totuşi, Zaharova nu vorbeşte despre ruşii care fug de frică să nu fie trimişi pe frontul din Ucraina, şi care vin în Republica Moldova.

Potrivit agenţiei guvernamentale care, printre altele, se ocupă de cetăţenie şi paşapoarte, "situaţia geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat creşterea numărului persoanelor care doresc să obţină cetăţenia moldovenească", 70% dintre solicitanţi fiind cetăţeni ruşi şi doar 20% ucraineni.

Deşi mai mult de jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova ar vota „pentru” în cadrul unui eventual referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Zaharova continuă cu retorica propagandistă a Kremlinului, afirmând că moldovenii „protestează din ce în ce mai mult împotriva cursului anti-popor şi anti-rus ales de conducerea ţării”, acuzând în acelaşi timp România de „colonialism”.

Acesta este un fals, la fel ca multe altele venite de la Moscova, transmise şi retransmise doar în presă din Federaţia Rusă şi cea asociată cu Dodon şi Şor în Republica Moldova.

Un alt reproş adus de Maria Zaharova autorităţilor de la Chişinău, este „redenumirea străzii Puşkin din centrul Chişinăului în strada Regina Maria”, lucru care se află în aceste momente doar la nivel de propunere, fiind depusă la Primăria Generală a capitalei o petiţie în acest sens.

„Acesta este un scuipat în faţa nu doar a poporului moldovenesc, ci şi a democraţiei, despre care vorbeşte atât de mult Maia Sandu. Câte străzi vor mai fi dedicate monarhiilor din trecut? Câte pieţe, spaţii publice şi locaţii vor avea iz regal?

Ce fel de democraţie este aceasta în care oamenii sunt furaţi de propria limbă şi le sunt redenumite străzile centrale după reprezentanţi ai caselor monarhice din alte ţări? Aceasta nu este democraţie, ci colonialism”, a menţionat Maria Zaharova, uitând probabil că foarte multe străzi din Republica Moldova au fost redenumite în perioada sovietică, cu numele unor personalităţi din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor