Ambasadorii Rusiei şi Bielorusiei, interzişi în Germania la ceremonia de marcare a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul Moscovei în Germania, Serghei Nechayev (Getty Images)
Redacţia
17.04.2025

Camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, i-a exclus pe ambasadorii Rusiei şi Bielorusiei de la ceremonia centrală care marchează cea de-a 80-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, ce va avea loc pe 8 mai, potrivit DPA International.

Decizia a fost luată în urma unei recomandări din partea Ministerului german de Externe de a nu invita reprezentanţi ai celor două ţări, pe fondul unei dezbateri tensionate privind participarea oficialilor ruşi la evenimente de stat în contextul războiului din Ucraina.

Deşi întregul corp diplomatic a fost invitat în mod oficial, Bundestagul a declarat că a urmat protocolul standard, respectând orientările guvernului federal.

„Această evaluare a condus, printre altele, la neinvitarea ambasadorilor Federaţiei Ruse şi Bielorusiei”, a declarat un purtător de cuvânt.

Ambasadorul rus participă la comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial lângă Berlin

Miercuri, ambasadorul Moscovei în Germania, Serghei Neceaev, a participat la un memorial în afara Berlinului.

Comemorarea tăcută din landul german Brandenburg, în apropiere de Berlin, a evocat Bătălia de la Înălţimile Seelow, considerată cea mai mare bătălie de pe teritoriul german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A avut loc cu puţin timp înainte de încheierea războiului şi a provocat moartea a zeci de mii de soldaţi atât de partea germană, cât şi de partea sovietică.

Evenimentul a stârnit diviziuni politice după ce Ministerul german de Externe a emis un document prin care recomandă să nu fie invitaţi reprezentanţi ruşi - o măsură despre care parlamentarii landului Brandenburg au afirmat că dezonorează soldaţii sovietici căzuţi la datorie.

Potrivit administraţiei locale, reprezentanţii ruşi nu au fost invitaţi în mod special, dar nici Neceaev nu a fost împiedicat să participe şi a fost primit politicos.

La comemorare a luat parte şi trimisul Bielorusiei în Germania, Andrei Şuplyak.

Neceaev şi-a exprimat regretul cu privire la excluderea reprezentanţilor ruşi de la eveniment.

„Consideraţiile legate de situaţia politică imediată nu trebuie să prevaleze asupra chestiunilor de memorie istorică şi de reconciliere istorică a popoarelor ţărilor noastre”, a declarat el pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia.

Ambasadorul ucrainean numeşte participarea batjocorirea victimelor

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a criticat apariţia lui Neceaev şi faptul că acesta a purtat o panglică Sfântul Gheorghe - iniţial un simbol sovietic al celui de-al Doilea Război Mondial, care a ajuns să semnifice tot mai mult sprijinul pentru politicile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ambasadorul ucrainean a declarat că prezenţa lui Neceaev a fost o batjocură la adresa victimelor atât din Al Doilea Război Mondial, cât şi ale celor din prezent, făcând referire la atacurile ruseşti recente din Krivoi Rog şi Sumîi, care au ucis 55 de civili, inclusiv 11 copii.

În recomandarea Ministerului de Externe se menţionează că reprezentanţii Rusiei şi Bielorusiei nu ar trebui să fie invitaţi la comemorări de către guvernele federale, de land şi locale.

Biroul doreşte să împiedice Rusia să instrumentalizeze cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-şi justifica războiul împotriva Ucrainei.

„Este de aşteptat din partea Rusiei ca acesta să fie exploatat şi asociat în mod necorespunzător cu justificarea războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Membrii guvernului landului Brandenburg, care este condus de social-democraţii de centru-stânga (SPD) şi Alianţa populistă Sahra Wagenknecht (BSW), şi-au exprimat anterior indignarea faţă de sugestia Ministerului de Externe.

„Este un act diplomatic - pentru a o spune cu prudenţă - nu foarte prietenos faţă de descendenţii persoanelor îngropate aici”, a declarat liderul grupului parlamentar al BSW, Niels-Olaf Luders.

„Să vrei să le interzici să meargă la mormintele strămoşilor lor este absolut inacceptabil”, a adăugat el.

Sina Schönbrunn, membră SPD a parlamentului din land, a calificat recomandarea Ministerului de Externe drept „absurdă”.

„Desigur, totul poate fi exploatat, dar pentru noi astăzi ar trebui să fie vorba în primul rând de comemorarea morţilor”, a declarat ea la postul de radio german rbb inforadio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor