Marea spălare pe creier. Profesorii din Hong Kong, puşi să înveţe discursul liderului comunist chinez Xi Jinping
focus
alte articole
Guvernul din Hong Kong distribuie mii de exemplare ale unui discurs al liderului comunist chinez Xi Jinping în şcolile din oraş pentru ca profesorii să-l "studieze şi să îl înveţe".
Potrivit CNN, într-o circulară trimisă luni cadrelor didactice, Biroul pentru Educaţie din Hong Kong a declarat că, "având în vedere marea semnificaţie a 'Discursului' lui (Xi) către Hong Kong", vor fi trimise copii la toate grădiniţele, şcolile primare şi secundare locale.
Discursul respectiv a fost rostit de Xi Jinping în timpul unei vizite în Hong Kong luna trecută pentru a marca cea de-a 25-a aniversare de când Marea Britanie a predat acest teritoriu Chinei.
În remarcile sale, Xi a subliniat că Hong Kong intră într-o "perioadă crucială" de provocări şi oportunităţi, iar stabilitatea şi dezvoltarea sa viitoare vor depinde de faptul că va fi guvernat de "patrioţi" şi de respectarea principiului "o ţară, două sisteme" - prin care Beijingul s-a angajat că va oferi oraşului un grad ridicat de autonomie timp de 50 de ani după predare.
În circulara adresată şcolilor, departamentul de educaţie a declarat că învăţarea discursului va contribui la "aprofundarea înţelegerii de către profesorii locali a dezvoltării naţiunii şi a lumii şi îi va ajuta să înţeleagă importanţa integrării Hong Kong-ului în dezvoltarea naţională generală".
De când Hong Kong-ul a fost zguduit de proteste prodemocraţie în 2019, Beijingul a acuzat sistemul de educaţie al oraşului de radicalizarea studenţilor săi, acuzând studiile liberale - o materie care încurajează gândirea critică - de stimularea sentimentului anti-Beijing în rândul tinerilor.
Pe fondul unei represiuni a autorităţilor asupra mişcării de opoziţie din oraş, Hong Kong a înlocuit anul trecut studiile liberale cu o nouă materie pentru elevii de liceu - cetăţenie şi dezvoltare socială, o materie axată foarte mult pe patriotism şi pe dezvoltarea naţională a Chinei şi se potriveşte cu povestea Beijingului, potrivit căreia Hong Kong a fost ocupat de britanici, dar nu a fost niciodată o colonie.
Wong Kam-leung, preşedintele Federaţiei lucrătorilor din învăţământ din Hong Kong, pro-Beijing, a negat că măsura de a distribui copii ale discursului lui Xi ar echivala cu îndoctrinarea în şcoli cu ideologia Partidului Comunist aflat la putere.
Wong a spus că este conştient că unii elevi ar putea avea întrebări despre protestele anterioare pro-democraţie sau despre schimbarea situaţiei politice din Hong Kong, menţionând că elevii sunt "bineveniţi să pună întrebări".
"Şcolile, ca spaţiu de învăţare, au responsabilitatea de a-i corecta pe cei care au fost induşi în eroare, aşa că profesorii ar trebui să fie echipaţi cu informaţiile din discursul lui Xi", a adăugat Wong.
Educaţie "patriotică"
Autorităţile din domeniul educaţiei din Hong Kong şi-au înăsprit controlul asupra a ceea ce se poate şi ce nu se poate preda în sălile de clasă de când Beijingul a impus o lege de securitate naţională de amploare asupra oraşului în 2020.
Legea - introdusă după protestele masive pro-democraţie - incriminează secesiunea, subversiunea, terorismul şi coluziunea cu puterile străine, cu pedepse de până la închisoare pe viaţă.
La doi ani de atunci, în legislativul din Hong Kong nu a mai rămas niciun deputat al opoziţiei, în timp ce aproape toate personalităţile pro-democratice importante, inclusiv activişti şi politicieni, au fost forţate să plece în exil sau au ajuns în spatele gratiilor. Organizaţiile societăţii civile pro-democratice, care făceau lobby pentru drepturile lucrătorilor, au fost, de asemenea, desfiinţate.
Noua legislaţie a ajuns şi în şcoli. Cărţile şi materialele didactice care ar putea încălca legea au fost scoase din biblioteci, inclusiv titlurile scrise de activistul Joshua Wong, aflat la închisoare.
Între timp, ceremoniile regulate de ridicare a drapelului naţional au fost impuse în temeiul unor cerinţe reînnoite ale autorităţilor din domeniul educaţiei.
Conform liniilor directoare emise anul trecut, toţi elevii din Hong Kong, începând cu vârstă de şase ani, vor primi lecţii menite să-i ajute să "înţeleagă istoria şi dezvoltarea ţării, importanţa securităţii naţionale, steagul naţional, emblema naţională şi imnul naţional".
De asemenea, au fost publicate materiale didactice, inclusiv videoclipuri, cărţi ilustrate şi grafice, cu soldaţi chinezi din desene animate şi ofiţeri de poliţie din Hong Kong, pentru a-i ajuta pe elevi să înţeleagă "responsabilităţile" pe care le au în temeiul legii privind securitatea.
Studierea discursului lui Xi nu a fost singura schimbare pentru profesori. Începând cu anul şcolar care începe în septembrie anul acesta, profesorii nou-numiţi în toate şcolile publice trebuie să susţină un examen privind Legea fundamentală, mini-constituţia Hong Kong-ului.