"Vor fi 'reeducaţi' după anexarea Taiwanului" - Planurile "de viitor" ale guvernului comunist chinez pentru taiwanezi

Ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye (Youtube - captură ecran)
D.B.
05.08.2022

Ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye, a afirmat miercuri că Beijingul va impune reeducarea populaţiei taiwaneze după ce va anexa Taiwanul, declaraţie care a avut darul de a atrage justificate critici internaţionale, inclusiv denunţuri din partea activiştilor uiguri, informează Taiwan News.

Într-un interviu acordat postului francez BFMTV referitor la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, Lu a descris călătoria acesteia drept o "provocare inutilă" care a "creat multe pericole". El a afirmat că exerciţiile cu focuri reale ale Chinei au fost "răspunsul la o provocare", făcând aluzie la călătoria lui Pelosi în Taiwan.

Referindu-se la aversiunea taiwanezilor faţă de anexarea chineză, Lu a spus: "Acum zece ani, acum 20 de ani, majoritatea populaţiei din Taiwan era pentru reunificare, dar de ce, acum, sunt împotriva ei? Pentru ca Partidul Democrat Progresist a răspândit o mulţime de propagandă anti-chineză".

Afirmaţia diplomatului chinez pare însă a contrazice realitatea, întrucât, potrivit Centrului de Studii Electorale de la Universitatea Naţională Chengchi, nu a existat niciodată o majoritate a taiwanezilor care să susţină unificarea, de când au început sondajele pe această temă, în 1994.

Lu a declarat apoi că posibilitatea unei invazii militare a Taiwanului "există în continuare", dar a adăugat că asaltul "nu va fi împotriva populaţiei din Taiwan". El a promis apoi că "după reunificare, vom face reeducare".

Ambasadorul a afirmat că această campanie de reeducare va fi paşnică şi "nu va fi sub ameninţare". În încercarea de a linişti taiwanezii, el a adăugat că această "reeducare" nu va lua forma unei educaţii "în masă".

Nathalie Loiseau, preşedinta Subcomisiei pentru securitate şi apărare a Parlamentului European, a scris joi, pe Twitter, că cei care sunt împotriva călătoriei lui Pelosi în Taiwan ar trebui să-şi rezerve indignarea pentru a o atribui "remarcilor scandaloase ale ambasadorului chinez, care promite reunificarea Taiwanului împotriva voinţei locuitorilor săi şi apoi "reeducarea" lor. Acolo este "scandalul".

Guy Verhofstadt, fost prim-ministru al Belgiei, a scris şi el pe Twitter: "Dictaturile nu pot accepta şi nici măcar nu-şi pot imagina că oamenii vor să trăiască în libertate... în schimb, vor să 'reeduce'... un alt cuvânt pentru opresiune şi propagandă. Fiţi atenţi, Taiwan, Ucraina, Europa ..."

Paul Massaro, consilier politic principal pentru combaterea corupţiei şi sancţiuni în Congresul SUA, l-a atacat pe Lu pe Twitter, declarând, joi: "Genocid, reeducare, gulaguri, toate sunt normalizate pentru o nouă eră a răului totalitar".

Abdul Hakim, directorul Centrului pentru Studii Uigure, a declarat vineri pe Twitter că, în ultimii cinci ani, el şi colegii săi au lucrat din greu pentru a spune lumii că Beijingul "îi foloseşte pe uiguri ca subiecţi de testare, cu un plan de a transfera tacticile lor de genocid în alte părţi ale lumii".

Între timp, Rayhan E. Asat, un avocat uigur pentru drepturile omului care trăieşte în SUA, a scris, pe Twitter, afirmând că a stat departe de controversa din Taiwan în ultimele zile, dar că a devenit îngrijorat de comentariile lui Lu.

"Ceea ce i-a scos în stradă pe locuitorii din Hong Kong este teama că Hong Kong va deveni următorul centru de reeducare din Xinjiang. Oficialul chinez spune că şi taiwanezii trebuie să fie supuşi la reeducare. Asta spune multe despre China", a subliniat Asat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor