Panică şi ţipete într-un magazin Ikea din China. Autorităţile au vrut să-l bage în carantină cu clienţi şi angajaţi prizonieri înăuntru

Panica intr-un magazin Ikeea din China
Panica intr-un magazin Ikeea din China

Haosul a cuprins în acest weekend un magazin Ikea din Shanghai în timp ce autorităţile sanitare încercau să închidă locul şi să îi pună în carantină pe cei aflaţi la faţa locului, după ce au aflat că cineva care a fost în contact cu un pacient cu Covid-19 a vizitat magazinul.

Vestea închiderii fulgerătoare a făcut ca cei aflaţi în magazin să fugă şi să ţipe încercând să iasă din clădire înainte ca uşile să fie blocate, au arătat videoclipurile de pe reţelele de socializare. Cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai ştiu deja cum stau lucrurile cu închiderea după ce li s-a interzis să iasă din case timp de două luni în această primăvară, în baza politicii "Zero Covid" impuse de conducerea regimului comunist.

Autorităţile sanitare din centrul financiar au declarat că au impus "măsuri temporare de control" la magazin, după ce au aflat că un contact apropiat al unui băiat de 6 ani cu o infecţie asimptomatică cu Covid a fost acolo. Acestea nu au precizat când a fost contactul apropiat în magazin. Toată lumea de la Ikea şi din alte zone afectate va trebui să stea două zile în carantină şi apoi să treacă prin cinci zile de supraveghere a sănătăţii, a declarat Zhao Dandan, director adjunct al Comisiei de Sănătate din Shanghai, într-un briefing citat de Bloomberg.

Închiderile intempestive impuse în cadrul strategiei chineze "Covid Zero" - în care oamenilor dintr-un cartier urban sau aflaţi într-o clădire li se interzice brusc să părăsească locurile respective - au dus la numeroase cazuri de panică în întreaga ţară. În ultimele luni, locuitorii din centrul tehnologic Shenzhen, capitala provinciei Sichuan, Chengdu şi insula de vacanţă Hainan au escaladat garduri, au alergat pe plajă şi au ieşit din birouri după ce au aflat că urmau să fie practic închişi.

Într-o înregistrare video care circulă pe reţelele de socializare, se poate auzi un anunţ în interiorul Ikea, în care se spune că oficialii au cerut centrului comercial să închidă imediat şi să oprească oamenii să intre sau să iasă. Atunci când agenţii de securitate şi lucrătorii din domeniul sănătăţii, îmbrăcaţi în echipament de protecţie personală, au încercat să închidă o uşă pentru a împiedica oamenii să iasă, zeci de persoane au început să ţipe şi au împins-o până când s-au eliberat, se arată în înregistrarea video.

Ca răspuns la liniile directoare de prevenire a epidemiei, Ikea Shanghai Xuhui a fost închis temporar pe 14 şi 15 august, urmând să se redeschidă marţi, a precizat compania într-o declaraţie.

Cei care nu au reuşit să iasă au fost închişi în interiorul magazinului de la ora 20.00 până imediat după miezul nopţii, când au fost transferaţi în centre de carantină, potrivit unui vizitator care a postat despre experienţa sa pe Douyin, versiunea chineză a TikTok.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe