Regimul comunist chinez nu se dezminte. Vrea să sădească teroarea în taiwanezi

Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing. (Greg Baker/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
10.08.2022

Demonstraţia de forţă a Chinei s-a mai domolit, dar observatorii spun că aceasta va provoca "teamă şi un sentiment de inevitabilitate în inimile şi minţile taiwanezilor".

Exerciţiile militare ale Chinei care vizează Taiwanul au stabilit o nouă normalitate şi este posibil să reprezinte semnalul că vom vedea în viitor exerciţii armate similare în largul coastelor sau chiar acţiuni mai agresive mult mai aproape de insulă, au declarat analiştii, potrivit The Guardian.

Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) desfăşoară de aproape o săptămână exerciţii cu focuri reale şi alte exerciţii în mările din jurul insulei principale a Taiwanului, ca răspuns la controversata vizită la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul susţine că Taiwanul este o provincie a sa. Nu a exclus posibilitatea de a o cuceri cu forţa şi se opune oricăror manifestări străine de susţinere a suveranităţii sale. Taiwanul a acuzat Beijingul că se foloseşte de vizita lui Pelosi ca de o scuză pentru a pregăti o invazie.

În timp ce unele exerciţii continuă, marele spectacol militar organizat săptămâna trecută s-a încheiat, iar observatorii încearcă acum să evalueze cum s-a schimbat dinamica regiunii şi ce rezervă viitorul pentru relaţiile dintre cele două maluri ale strâmtorii.

"Este vorba de a provoca teamă şi un sentiment de inevitabilitate în inimile şi minţile taiwanezilor", a declarat Alessio Patalano, profesor de război şi strategie în Asia de Est la King's College din Londra. "Există, în mesajele politice transmise prin mijloace militare, un risc real ca aceşti paşi mai agresivi să fie normalizaţi."

Deocamdată, cea mai mare parte a atenţiei observatorilor se concentrează asupra trecerilor liniei mediane, care, până săptămâna trecută, erau un eveniment rar. După ce a respectat în mare măsură linia timp de decenii, Beijingul şi-a schimbat poziţia, i-a negat existenţa, şi-a trimis avioanele şi navele peste ea în momente de tensiuni sporite şi a revendicat suveranitatea totală asupra întregii strâmtori.

Marţi, ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu, a declarat că există îngrijorarea că PLA va "transforma în rutină" astfel de traversări. El a îndemnat comunitatea internaţională să riposteze, afirmând că Beijingul urmăreşte în mod clar să controleze strâmtoarea.

Un viitor plin de treceri ale liniei mediane s-ar putea să nu aibă aceeaşi amploare ca săptămâna trecută, dar "cheia este regularizarea lor", spune Amanda Hsiao, analist principal pentru China al Crisis Group.

"Aceasta este o încercare continuă de a spune practic că linia mediană nu mai există".

John Culver, un analist CIA pensionat şi fost ofiţer de informaţii din Asia de Est, a declarat că este, de asemenea, important de remarcat ceea ce PLA nu a făcut în timpul exerciţiilor sale. Printre acestea se numără traversarea în mările teritoriale sau în mările contigue ale Taiwanului, survolarea insulei cu avioane de război sau mobilizarea gărzilor de coastă sau a miliţiilor marine, "care ar fi esenţiale pentru o blocadă reală".

"Acest lucru ar putea fi privit ca o reţinere din partea Chinei, dar, de asemenea, sunt paşi de escaladare pe care şi i-a rezervat pentru a arăta o ameninţare/seriozitate şi mai mare data viitoare", a declarat Culver pe Twitter.

"Avizele de evitare" emise ale Beijingului pentru acest exerciţiu - care cere navelor comerciale să evite zona - au expirat duminică, dar APL nu a anunţat un final oficial, anunţând în schimb noi exerciţii concentrate pe operaţiuni antisubmarin şi de asalt maritim. Nu a precizat unde.

Exerciţiile au alimentat un naţionalism în creştere în China, în special online, precum şi sentimente antiamericane şi antijaponeze. Dr. Ying-yu Lin, de la Institutul de studii superioare de afaceri internaţionale şi strategice al Universităţii Tamkang, spune că nu ar fi contat dacă Pelosi ar fi sosit sau nu - el se aştepta la un "mare spectacol" înainte de congresul Partidului Comunist Chinez de la sfârşitul acestui an, când preşedintele Chinei, Xi Jinping, va încerca să obţină cel de-al treilea mandat.

"[Xi] vrea să îşi arate puterea, pentru a lăsa Taiwanul şi America să ştie că RPC nu mai este ca acum 25 de ani... şi că PLA este în ascensiune", spune Lin. "El vrea, de asemenea, să îşi arate puterea populaţiei chineze".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor