Economia Chinei se prăbuşeşte ca un castel de cărţi de joc. Gigantul se clatină după lockdown-urile comuniste

Xi Jinping
Xi Jinping (Fred Dufour / AFP / Getty Images)

Atât datele oficiale, cât şi cele independente arată că economia Chinei a continuat să se prăbuşească în al doilea trimestru al anului, cu o încetinire neaşteptată a producţiei şi intensificarea declinului din sectorul imobiliar. Acest lucru a generat temeri legate de un val de concedieri în a doua jumătate a anului, care se adaugă la problemele deja grave ale şomajului din China.

Economia Chinei s-a deteriorat şi mai mult în iulie, a indicat un raport China Beige Book International (CBBI) la începutul lunii august, care oferă date economice independente.

Producţia fabricilor şi noile comenzi de producţie din China au atins cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, iar ocuparea forţei de muncă în sectorul comerţului cu amănuntul a fost cea mai slabă din ultimii peste doi ani, potrivit celui mai recent sondaj CBBI. Deteriorarea creşterii veniturilor producătorilor şi comercianţilor cu amănuntul a redus profiturile, se arată în raport.

La 1 august, datele oficiale au dezvăluit cifre şi mai proaste în sectorul manufacturier şi imobiliar. Datele publicate de biroul de statistică al regimului chinez au arătat că indicele managerilor de achiziţii (PMI) din industria prelucrătoare din China pentru luna iulie a fost de 49,0, faţă de 50,2 în luna precedentă, o scădere de 1,2 procente, care se situează sub nivelul critic de 50.

În iulie, în contextul în care au apărut mai multe cazuri de COVID-19 în unele părţi ale Chinei, regimul comunist a continuat măsurile stricte din cadrul politicii "zero-COVID", punând multe oraşe în izolare, inclusiv centre industriale şi hub-uri economice.

Activitatea manufacturieră şi-a revenit în iunie, după ce au fost ridicate măsurile de izolare în unele părţi ale Chinei continentale, dar acum s-a prăbuşit din nou.

Institutul de cercetare a indicelui imobiliar din China a dezvăluit faptul că, în luna iulie, preţul mediu al clădirilor rezidenţiale noi a scăzut de la o lună la alta în 100 de oraşe din China continentală, în loc să crească, iar preţul mediu al locuinţelor s-a prăbuşit şi mai mult. Scăderile de preţ pentru casele noi au fost mai mari în oraşe, în special în deltele râului Yangtze şi ale râului Pearl, unde preţurile locuinţelor au crescut în anii precedenţi.

Vânzările de proprietăţi în cele 17 oraşe urmărite de Index Research Institute au scăzut cu 33,4% de la o lună la alta în iulie, comparativ cu un salt de 88,9% în iunie, pe măsură ce au fost ridicate blocajele.

Rata ridicată a şomajului

Potrivit unui raport al principalului site financiar chinez Caixin, ocuparea forţei de muncă în sectorul manufacturier intern a continuat să se reducă, indicele de ocupare a forţei de muncă scăzând la cel mai scăzut nivel din ultimele 27 de luni. Raportul a atribuit concedierile măsurilor de reducere a costurilor luate de fabrici, vânzărilor slabe şi unei "atitudini prudente faţă de angajări" în toate industriile.

În plus, aproape 11 milioane de studenţi din China continentală au absolvit în vară - un nivel record. Potrivit datelor oficiale publicate de regimul chinez, rata şomajului la tinerii din mediul urban cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a urcat la 19,3% în iunie, de asemenea un nivel record.

Din cauza incertitudinii generalizate privind ocuparea forţei de muncă, încrederea consumatorilor rămâne fragilă. Dintre cei care încă mai au locuri de muncă, mulţi sunt mai reticenţi în a cheltui bani.

Datele oficiale arată că în China continentală creşterea economică a încetinit la 0,4% în ritm anual în al doilea trimestru. Lumea exterioară crede că economia Chinei ar putea chiar să fie deja în recesiune, deoarece regimul chinez este cunoscut pentru lipsa de transparenţă şi raportează adesea cifre false.

Perspective slabe

La reuniunea din 28 iulie a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, aflat la guvernare, regimul a recunoscut că mediul internaţional din acest an este "complex şi sever" şi că sarcinile interne sunt "dificile".

Conducerea Partidului Comunist Chinez a păstrat tăcerea cu privire la obiectivul de creştere economică de 5,5% pe care l-a stabilit pentru acest an. Analiştii spun că acest lucru sugerează că regimul comunist crede că nu va reuşi să atingă acest obiectiv în final.

Analistul Tang Jingyuan a declarat pentru The Epoch Times că s-a intensificat declinul din sectorul imobiliar chinez, o industrie pilon şi cel mai mare sector de investiţii şi venituri ale guvernului local.

"Ocuparea forţei de muncă în industria prelucrătoare continuă să se reducă, iar şomajul atinge un nou maxim, iar industria prelucrătoare corespunde exportului economiei chineze. Aceasta arată că politica de stimulare a consumului din China continentală nu are niciun efect", a afirmat analistul.

"Aceste date reflectă faptul că cei trei piloni ai economiei chineze - investiţiile, exporturile şi consumul - sunt în general în decelerare sau chiar în impas. Pe această bază, autorităţile PCC rămân în continuare la politica 'zero-COVID', care nu va face decât să afecteze economia chineză", a precizat Tang.

"Şi ca lucrurie să fie şi mai complicate, în ceea ce priveşte criza economică din China problema nu este dacă poate atinge rata de creştere vizată, ci dacă poate stabiliza economia în următorii cinci sau chiar zece ani."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe