Marco Rubio anunţă că SUA aşteaptă condiţiile Rusiei pentru încheierea armistiţiului în Ucraina

Rusia s-a angajat să transmită SUA „condiţiile pe care le-ar impune pentru a ajunge la un armistiţiu” cu Ucraina, în urma convorbirii telefonice de săptămâna aceasta dintre preşedintele Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat marţi secretarul de stat Marco Rubio.
„Înţelegem că ruşii vor redacta condiţiile pe care le vor impune pentru a ajunge la un armistiţiu care să permită apoi negocieri mai ample”, a declarat Rubio în faţa unei comisii a Senatului, în cadrul unei audieri publice. «Aşteptăm aceste condiţii şi, odată ce le vom cunoaşte, vom înţelege mult mai bine calculele domnului Putin».
Declaraţiile sale sunt cel mai recent semn că SUA nu se grăbesc să-şi schimbe poziţia faţă de Rusia, chiar dacă mulţi oficiali şi parlamentari europeni consideră că Putin câştigă timp. Nu este clar cât de activ va fi rolul SUA în viitoarele negocieri între părţi, după ce Trump a declarat luni că Rusia şi Ucraina vor negocia direct condiţiile pentru încetarea războiului.
Convorbirea telefonică de două ore dintre Trump şi Putin de luni nu a dus la niciun progres în ceea ce priveşte încetarea focului sau negocierile pentru încetarea luptelor, dezamăgind aliaţii europeni şi ucraineni ai Washingtonului, care doresc ca SUA să facă mai mult pentru a creşte presiunea asupra lui Putin.
Rubio, care a răspuns la întrebările democraţilor şi republicanilor din Comisia pentru relaţii externe a Senatului cu privire la abordarea SUA faţă de Rusia, a apărat eforturile preşedintelui de până acum. Alţii promovează o abordare mai agresivă. UE a adoptat marţi propriile măsuri împotriva Rusiei, iar republicanii din Congres au declarat că aşteaptă undă verde de la Casa Albă pentru a adopta sancţiuni bilaterale împotriva Moscovei.
„El vrea să păstreze cât mai mult posibil oportunitatea de a influenţa ambele părţi în direcţia păcii”, a spus Rubio despre Trump, adăugând că "în momentul în care faci anumite lucruri", pierzi influenţa asupra uneia dintre părţile implicate în conflict – o aluzie la faptul că sancţionarea Rusiei ar putea pune în pericol capacitatea Washingtonului de a discuta cu Moscova şi Kievul.
Trump a declarat luni că nu este încă pregătit să impună sancţiuni, dar că ar putea face acest lucru în viitor: „Cred că există o şansă de a realiza ceva. Şi dacă faci asta, poţi şi să înrăutăţeşti mult situaţia. Dar ar putea veni un moment în care asta se va întâmpla”.
Rubio a citat discuţiile de la Istanbul de săptămâna trecută dintre Rusia şi Ucraina, care s-au încheiat cu un acord de schimb de 1.000 de prizonieri de război, ca un pas pozitiv, dar a spus că "ceea ce nu am văzut încă sunt mişcări către pace".
Decizia SUA de a aştepta o propunere din partea Rusiei este cea mai recentă schimbare de poziţie în ceea ce priveşte încheierea războiului dintre Moscova şi Kiev.
Trump a venit la putere afirmând că va pune capăt războiului în 24 de ore, apoi a iniţiat un proces prin care Rubio şi trimisul special Steve Witkoff au început discuţii directe cu Moscova în încercarea de a negocia un armistiţiu de 30 de zile între Rusia şi Ucraina. Vicepreşedintele JD Vance a declarat ulterior că Washingtonul renunţă la această abordare după ce Rusia a refuzat să se angajeze în orice acord temporar şi se concentrează în schimb pe reunirea părţilor pentru a discuta direct.