Gruia Stoica urmează să semneze astăzi contractul pentru CFR Marfă. UPDATE: GFR a semnat contractul cu Ministerul Transporturilor

Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei de privatizare CFR Marfă
Gruia Stoica, câştigătorul licitaţiei de privatizare CFR Marfă (Epoch Times România)

UPDATE: Contractul pentru CFR Marfă a fost semnat astăză la ora 16,30 de Cristian Ghibu, preşedintele comisiei de privatizare şi secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi Sorin Chinde, director general al GFR. La ceremonia de semnare au fost prezenţi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, şi Gruia Stoica, proprietarul GFR, potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor. De la această dată, Grup Feroviar Român are 6 săptămâni la dispoziţie să plătească 202 milioane de euro, sumă pentru care s-a angajat că va cumpăra pachetul majoritar de acţiuni.

Grupul Feroviar Român (GFR) va semna astăzi, la sediul Ministerului Transporturilor, contractul de vânzare a 51% din acţiunile CFR Marfă, dar Gruia Stoica trebuie să mai îndeplinească câteva condiţii esenţiale pentru a deveni proprietarul transportatorului feroviar de marfă.

Astăzi se derulează încă o etapă din lungul drum al privatizării CFR Marfă. Reprezentanţii Grupului Feroviar Român (GFR), companie deţinută de Gruia Stoica, câştigătoare a licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, sunt invitaţi astăzi la Ministerul Transporturilor pentru a semna contractul de vânzare a 51% din acţiunile transportatorului feroviar de marfă.

Guvernul a solicitat GFR să semneze documentul după 18 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind privatizarea companiei de stat şi din momentul în care a început numărătoarea inversă a celor 60 de zile stabilite ca termen pentru finalizarea tranzacţiei.

Întregul proces de privatizare a CFR Marfă a fost o epopee. Portofoliul Transporturilor a rămas fără ministru datorită faptului că Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, a fost demis la jumătatea lunii iulie, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Transformatorul“. Premierul Victor Ponta a fost numit interimar o perioadă de maximum 45 de zile, perioadă în care liberalii puteau veni cu un alt candidat. Deputatul Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, a fost prima propunere, pe care însă Ponta nu agreat-o, cerând liberalilor să vină cu o nouă propunere. A doua variantă propusă de liberali a fost europarlamentarul Ramona Mănescu, soţia lui Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6 al Capitalei. Ponta a înaintat propunerea preşedintelui Băsescu, care a acceptat-o, iar Ramona Mănescu a depus jurământul cu o săptămână în urmă. La ceremonia de predare-primire de la minister, Ponta i-a spus clar Ramonei Mănescu: „Luni, chemaţi câştigătorul licitaţiei CFR Marfă şi semnaţi contractul!“.

Ramona Mănescu i-a invitat luni pe reprezentanţii GFR la sediul Ministerului pentru a semna contractul. Astfel că de miercuri, funcţionari din Ministerul Transporturilor şi avocaţi ai GFR-Grampet au discutat ultimele detalii ale contractului.

„Până luni (azi-n.r.), trebuie să finalizeze contractul. Principalele clauze ale contractului au fost făcute publice, însă există o serie de clauze care nu sunt date publicităţii. Cel mai probabil, contractul va fi secretizat, cum a fost şi Bechtel. Altfel, contractul ar fi fost anexă la Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească Gruia Stoica

Dacă Gruia Stoica semnează astăzi contractul de privatizare a CFR Marfă, el urmează să mai parcurgă câţiva paşi pentru a deveni acţionarul majoritar (cu 51% din acţiuni) al companiei.

În termen de 30 de zile de la data semnării, cumpărătorul trebuie să încheie un contract de escrow, care va fi anexă la contractul de vânzare de acţiuni. Apoi, în termen de două zile de la semnarea contractului de escrow, GFR trebuie să vireze într-un cont 10% din preţul de cumpărare, adică 90,94 milioane de lei (aproximativ 20 de milioane de euro). Contul escrow este un depozit colateral constituit de către GFR, ca titular de cont, cu scopul de a păstra sume de bani până la încheierea tranzacţiei, fiind o garanţie a utilizării sumelor strict pentru cumpărarea CFR Marfă.

Totodată, transferul efectiv al dreptului de proprietate asupra a 51% din acţiunile CFR Marfă este condiţionat de „emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii“ în conformitate cu dispoziţiile Legii Concurenţei „şi/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente“. Reprezentanţii Grampet-GFR au relatat recent, pentru Adevărul, că imediat după semnare vor depune la Consiliul Concurenţei notificarea privind preluarea CFR Marfă şi în termen de 30 de zile vor depune cele 20 de milioane de euro în contul escrow.

Dacă toate condiţiile sunt îndeplinite în termenele stabilite, încheierea vânzării acţiunilor, adică transferul dreptului de proprietate, se va realiza numai prin creditarea contului vânzătorului, statul român, cu întreaga sumă reprezentând preţul pachetului de acţiuni. Mai exact, garanţia de participare la licitaţie în valoare de 10 milioane de euro, cele 20 de milioane de euro din contul escrow şi diferenţa rămasă până la preţul de vânzare – 172 de milioane de euro. GFR are nevoie şi de punctul de vedere al consiliului Concurenţei. Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat săptămâna trecută că GFR nu a cerut încă un punct de vedere privind privatizarea CFR Marfă.

Guvernul are un termen stabilit prin HG până la care vrea să încaseze banii din privatizarea CFR Marfă şi „nu-l opreşte nimeni să încaseze aceşti bani înainte să existe o autorizaţie din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei“, afirmă Bogdan Chiriţoiu. Acest termen este jumătatea lunii octombrie. Rămâne însă de văzut dacă GFR acceptă să vireze statului cele 202 milioane de euro înainte de a primi avizul Concurenţei.

Referitor la privatizarea CFR Marfă, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni pentru Evz că "Esenţa nu mi se pare neapărat privatizarea, vânzarea a 51%, ci capacitatea de a moderniza rapid compania, de a o face competitivă pe piaţa europeană. Nu mi se pare serios când cel declarat câştigător aleargă să găsească banii să cumpere. Inclusiv în Rusia a căutat bani...Ar trebui să se semneze azi, după declaraţiile premierului. A fost un investitor foarte favorizat în plin proces de licitaţie."