Mândră corabia, meşter cârmaciul: Victor Ponta acceptă să fie prezidenţiabilul PSD
alte articole
După luni de suspans în care la un moment dat a anunţat chiar că s-ar putea retrage din politică, premierul Ponta pune capăt speculaţiilor legate de candidatura sa pentru funcţia de şef de stat. În cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, reunit într-o fostă bază militară la Orăştie, Victor Ponta a spus DA cererilor aleşilor din teritoriu care i-au cerut să candideze pentru Cotroceni.
După ce şefii din teritoriu (aşa numiţi baroni locali) i-au cerut să candideze la alegerile prezidenţiale, urmând ca partidul să renunţe la ideea unor alegeri interne pentru desemnarea unui prezidenţiabil (aşa cum a făcut, de exemplu PDL), în care să se înscrie mai mulţi candidaţi, Ponta a răspuns că dacă partidul vrea, el va candida la alegerile prezidenţiale.
Decizia este una informală şi urmează să fie oficializată la Consiliul Naţional programat pentru 1 august, informează gândul, moment în care actualul premier îşi va prezenta candidatura şi o parte a proiectului său de prezidenţiabil.
Conform sursei citate, fără excepţie, liderii din teritoriu au declarat că Victor Ponta este cel pe care îl vor ca reprezentant al partidului în cursa pentru Cotroceni.
De altfel acest moment vine ca o răsplată pentru sprijinul acordat şi/sau promis de Victor Ponta baronilor locali:
"Eu cred că dreptate se va face până la capăt în ziua în care pe poarta de la Cotroceni va ieşi Băsescu şi noi toţi cei care ne-am luptat cu el vom şti că am avut un scop şi că am câştigat această bătălie. (...) Atunci îi vom face dreptate şi lui Costică Nicolescu (preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene n.r.), şi celorlalţi mulţi care nu au putut să fie învinşi la vot şi atunci s-a încercat în cazul multora să fie învinşi pe alte căi", declara Ponta în aprilie, prefigurând momentul în care baronii îi vor cere să fie el acela care să-i ia locul lui Băsescu la Cotroceni.
Reamintim că în ultima vreme aleşii locali au primit cadou după cadou de la Guvernul Ponta şi de la Parlamentul controlat de PSD. Printre ultimele acte normative date de Ponta în favoarea baronilor locali se numără legea care le permite primarilor şi preşedinţilor de CJ să-şi delege fără restricţii dreptul de semnătură, modificarea legii privind incompatibilităţile, în urma căreia aleşii locali pot face parte şi din consiliile de administraţie ale firmelor aflate în subordinea Consiliilor Locale sau Consiliilor Judeţene, fără să mai fie declaraţi incompatibili de ANI şi, ultima găselniţă, modificarea legii achiziţiilor publice de o manieră care să descurajeze firmele participante să mai semnaleze ilegalităţi.
În timp ce Guvernul lucrează în favoarea aleşilor din teritoriu care îi cer insistent lui Ponta să devină şef de stat, din dosarul de corupţie al şefului CJ Mehedinţi Adrian Duicu ies la iveală tot mai multe informaţii compromiţătoare pentru premier şi Guvern.
Nu numai că procurorii anticorupţie au constatat că Duicu a făcut trafic de influenţă în biroul premierului, ci mai mult, DNA a confirmat că Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a propus-o pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA pe Elisabeta Ponea, soţia fostului inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Constantin Ştefan Ponea, reţinut în dosarul lui Duicu.
Propunerea lui Cazanciuc a fost făcută la nici trei luni după ce, conform DNA, baronul PSD Adrian Duicu ar fi făcut trafic de influenţă în biroul premierului, cerând că şeful IPJ din judeţ, Constantin Ponea, să fie menţinut şi apoi avansat, iar soţia sa avansată pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri de Parchet din Bucureşti.