Româncă expulzată fără explicaţii din Serbia. Tânăra participa cu alţi 14 cetăţeni străini la un curs pe tema ONG-urilor
Nu mai puţin de 15 cetăţeni, inclusiv românca Ştefania Neagoe, au fost expulzaţi din Serbia, unde participau la un curs de două zile dedicat sectorului ONG din Europa Centrală şi de Est, fără ca autorităţile sârbe să ofere vreo explicaţie pentru această măsură.
Înainte de a fi expulzaţi, cei 15 au fost reţinuţi de Poliţia Sârbă şi anchetaţi la o secţie de poliţie.
“Am stat la secţie până la 4 dimineaţa. Nu ni s-a comunicat motivul pentru care ne aflăm acolo, deşi am întrebat în repetate rânduri. Eu nu am fost interogată cu privire la nimic, însă mi s-a prezentat o hârtie în sârbă pe care am refuzat să o semnez. În document aş fi fost informată să părăsesc ţara în 24h şi că nu am dreptul să mă întorc în Serbia în următoarele 12 luni. Îmi doresc să ştiu cu ce am greşit”, a relatat Ştefania, într-o postare pe Facebook.
Ministerul Afacerilor Externe al României a anunţat, joi, că, având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada României la Belgrad a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcţiilor privind acordarea asistenţei consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menţionate.
Postarea Ştefaniei
Cum am devenit persona non grata în Serbia, pe nedrept.
Dacă pentru români regimul autoritar este fie o amintire, fie un exerciţiu de imaginaţie, pentru cetăţenii sârbi este o realitate zilele acestea. Prin ce am trecut eu şi alţi 14 cetăţeni a 8 ţări europene poate deveni normalitate dacă nu acţionăm cu responsabilitate faţă de noi şi semenii noştri.
Am sosit în Belgrad pe 19 ianuarie pentru a participa la un curs de două zile dedicat sectorului ONG din Europa Centrală şi de Est (NGO Academy - un program realizat în parteneriat între Vienna University of Economics and Business şi ERSTE Foundation). Am finalizat cu succes cursul, am ieşit la o bere şi când ne-am întors la hotel, puţin după miezul nopţii, am fost aşteptaţi de poliţie, legitimaţi şi duşi la secţie (Department for Foreigners).
Am stat la secţie până la 4 dimineaţa. Nu ni s-a comunicat motivul pentru care ne aflăm acolo, deşi am întrebat în repetate rânduri. Eu nu am fost interogată cu privire la nimic, însă mi s-a prezentat o hârtie în sârbă pe care am refuzat să o semnez. În document aş fi fost informată să părăsesc ţara în 24h şi că nu am dreptul să mă întorc în Serbia în următoarele 12 luni. Îmi doresc să ştiu cu ce am greşit, care este motivul pentru care am primit acest tratament.
Eu sunt bine, la fel şi colegii mei care majoritatea au ajuns acasă, însă cetăţenii sârbi nu mai au încredere unii în alţii, în cei care ar trebui să îi protejeze. Mă simt în siguranţă acasă şi îmi doresc să rămână aşa. Călătoresc în Europa şi îmi doresc să rămână aşa. Mă bucur de libertăţile mele şi îmi doresc să rămână aşa.
Ştefania Neagoe, cetăţeană a României, ţară membră UE
Comunicatul MAE
Ca urmare a unui incident petrecut în Republica Serbia, în care au fost implicaţi cetăţeni din state terţe şi state membre UE, inclusiv România, participanţi la un seminar de formare pentru membri ai mediului non-guvernamental organizat la Belgrad, Ministerul Afacerilor Externă precizează următoarele:
În noaptea 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetăţean român, membru al unei organizaţii non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menţionat şi care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autorităţile locale de poliţie şi condus la sediul unei secţii de poliţie din Belgrad, alături de alţi participanţi la seminar. Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetăţeanul român şi la alţi cetăţeni străini participanţi, precum şi măsura interdicţiei intrării în Serbia pentru o perioadă de un an.
Cetăţeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicaţii, fiind invocate motive de securitate naţională, conform legislaţiei sârbe.
Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcţiilor privind acordarea asistenţei consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menţionate. De asemenea, cetăţeanul român, care a părăsit în siguranţă Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalităţile de contestare a măsurii, prevăzute de legislaţia sârbă.
Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Belgrad, în consultare şi cu alte misiuni diplomatice ai căror cetăţeni au fost vizaţi de măsuri similare, menţin cazul în atenţie.