Mămăliga cu ciuperci - o alternativă atractivă

Gustul şi aroma ciupercilor combinate cu textura moale şi cremoasă a mămăligii sunt o alternativă sănătoasă ce atrage atenţia în special celor care sunt vegetarieni sau celor care din diferite motive vor să reducă consumul de pâine, cartofi sau paste făinoase. Aliment şi medicament în acelaşi timp, mămăliga este recomandată de nutriţionişti şi doctori într-o mulţime de afecţiuni.
Maria Matyiku
24.09.2013

Gustul şi aroma ciupercilor combinate cu textura moale şi cremoasă a mămăligii sunt o alternativă sănătoasă ce atrage atenţia în special celor care sunt vegetarieni sau celor care din diferite motive vor să reducă consumul de pâine, cartofi sau paste făinoase.

Aliment şi medicament în acelaşi timp, mămăliga este recomandată de nutriţionişti şi doctori într-o mulţime de afecţiuni. Printre altele, mămăliga reduce aciditatea în gastrita hiperacidă şi în ulcer, ajută la detoxifierea ficatului, creşte imunitatea organismului şi combate obezitatea. Este folositoare şi celor care suferă de diabet, deoarece aceasta ajută la reducerea colesterolului „rău" şi reglează concentraţia de glucoză din sânge.

Ingrediente:

500 g ciuperci
o ceapă
un ardei
3 linguri de ulei
sare şi piper după gust
4 căni de apă
1 1/2 căni de făină de porumb
1/2 linguriţă de sare

Modul de preparare:

Ciupercile se spală în mai multe ape, iar dacă sunt mai mari se taie în felii. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, iar ardeiul se taie în felii subţiri.

Într-o tigaie, se încălzeşte uleiul la foc mediu, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă ardeiul, apoi ciupercile. Se presară sare şi piper, se amestecă bine, apoi se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic. Se amestecă din când în când, pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul tigăii. Când apa lăsată de ciuperci se evaporă, ciupercile se iau de pe foc şi se lasă deoparte.

Într-o oală de 3-4 l se pun pun la fiert 4 căni de apă şi o jumătate de linguriţă de sare. Când apa începe să fiarbă se adaugă făina de porumb în ploaie. Se amestecă bine să nu facă cocoloaşe. După aproximativ 10 minute, mămăliga începe să se întărească. Dacă folosiţi făină glisată, aceasta se va face mai repede.

Se adaugă ciupercile, se amestecă uşor, după care mămăliga se ia de pe foc.

Ungeţi cu ulei vasul său formele în care doriţi să deşertaţi mămăliga, apoi turnaţi-o cât este încă fierbinte. Aşteptaţi să se răcească puţin. Dacă folosiţi forme mici, după o jumătate de oră, puteţi răsturna mămăliga din forme. Dacă vasul e mai mare, mămăliga va avea nevoie de mai mult timp pentru răcire.

Înainte de servire, mămăliga se taie în bucăţi. Se serveşte ca atare sau se poate re-încălzi într-o tigaie încinsă cu puţin ulei, sau pe grătar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor