Legume la cuptor
alte articole
Căldură mare? Aţi dori un prânz mai uşor, poate chiar fara carne şi simplu de preparat? M-am gândit să va ofer o sugestie astăzi.
Cum să preparaţi o tavă cu “Legume la cuptor”.
Aveţi nevoie de:
- Cartofi
- Vinete
- Ardei gras
- Ciuperci
- Măsline negre fara sâmburi
- Roşii “cireşe” (sunt mici şi rotunde)
- Ulei de măsline
- Sare
- Usturoi – jumătate dintr-un căţel
- Ardei mici iuţi (roşii)
Cantităţile de legume le decideţi dumneavoastră, în funcţie de preferinţe şi numărul de porţii pe care doriţi să le preparaţi.
Se spală vinetele şi se taie în lung, în 4 felii lunguieţe. Fiecare din aceste felii se vor tăia apoi de-a curmezişul, astfel încât să obţineţi nişte feliuţe triunghiulare. Se pun apoi în tava în care am turnat în prealabil ulei de măsline (dar foarte puţin la început. Va voi explica mai târziu de ce.).
Se curăţă cartofii de coajă, şi se taie în bucăţi ca pentru mâncarea de cartofi să zicem, dar atenţie ca bucăţile să nu fie prea mari, căci se vor coace mai greu, dar nici foarte mici ca să nu se sfărâme. După aceea se pun în tavă peste bucăţile de vinete.
Ciupercile se curăţă, se spală şi dacă sunt prea mari se taie în patru, sau se lasă întregi dacă sunt micuţe– cum preferaţi. Se pun după aceea în tavă, presarându-le ici – colo pe tot cuprinsul ei.
După aceasta, se pune sare peste aceste trei feluri de legume şi începem a le amesteca cu mâinile, astfel încât sarea presărată deasupra să ajungă la fiecare bucăţică în parte. Le amestecăm şi le “răsturnăm” de mai multe ori cu mâinile în tavă. Dacă am fi pus mai mult ulei la început, sarea s-a fi lipit de numai câteva din bucăţile de legume, făcând ca o parte din preparat să fie mai sărat şi altul mai puţin sărat.
După ce suntem siguri că sarea s-a răspândit uniform (se simte la mâini), adăugăm ulei de măsline cât considerăm noi că dorim.
Ardeiul gras se spală (preferabil unul mai mare – eu am folosit unul care avea cam 300 de grame). Se spală, se curăţă de seminţe şi apoi se taie rondele – aşa cum le vedeţi în imagine.
Aşezăm deasupra ardeiul gras tăiat rondele, măslinele şi roşiile “cireşe” (spălate şi tăiate în două).
Printre straturile de legume “ascundem” cele două bucăţele mici de usturoi, de preferat în două unghiuri opuse ale tăvii (dacă nu dorim ca gustul usturoiului să îl umbrească pe cel al legumelor, ci doar sa îl îmbunătăţească). În afară de usturoi, vom pune şi un ardei iute mic roşu uscat, rupt în două şi pus tot aşa, în colţuri opuse ale tăvii (eventual în celelalte două rămase libere).
Mai punem un pic de ulei peste ele, turnăm apă cam ¾ din înălţimea adâncimea tăvii şi apoi băgăm la cuptor. Din când în când vom completa apa, până când constatăm că toate legumele s-au copt.
Se serveşte cald dar se poate servi şi rece, depinde de preferinţe.
Dacă doriţi, există şi varianta “rosso” (roşu), la care se foloseşte bulion şi vin alb. Vinul alb se toarnă în tavă (un păhărel mic) la început, înainte să băgăm tava la cuptor. Iar restul modului de preparare rămâne acelaşi, până aproape de final când, după ce legumele sunt aproape coapte, turnăm bulionul pe deasupra şi mai lăsăm câteva minute în cuptor.
Nu am pus nicio mirodenie, dar dacă preferaţi varianta “rosso” puteţi adăuga busuioc (basilico) şi origano.
Va urez poftă bună!