Maior: Corupţia, o problemă de securitate naţională. Este una dintre cauzele instabilităţii din Ucraina

George Maior
George Maior (Epoch Times România)

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a vorbit marţi, în cadrul conferinţei "Towards a Gold Standard in Governance, Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies", despre pericolul pe care îl poate genera corupţia atunci când afectează "o societate, un stat, interesele strategice naţionale ale unei naţiuni", dând exemplul situaţiei din Ucraina.

Liviu Maior este de părere că actualul conflict din Ucraina, care este pe cale să genereze un nou răzoi mondial, a fost generat de corupţie.

"Aceasta (corupţia — n.r.) este o problemă de securitate naţională. Din păcate, dincolo de motivaţii geopolitice, politice, militare, în ceea ce priveşte dezvoltările din Ucraina, una dintre cauzele principale ale acestei instabilităţi care a generat şi, până la urmă, a dus la căderea unui Guvern a fost legată de acumularea intensivă de corupţie în sistemul politic şi sistemul economic ucrainean, până la punctul în care frustrările din societate s-au repercutat asupra puterii de la acel moment. Iată exemplul elocvent pe care îl vedem cu toţii de modul în care corupţia poate afecta o societate, un stat, interesele strategice naţionale ale unei naţiuni", a declarat Maior, informează Agerpres.

Şeful SRI şi-a exprimat satisfacţia faţă de evoluţiile pe care România le-a făcut în abordarea acestui fenomen, remarcând că au fost dezvoltate instituţiile capabile să se confrunte cu acest fenomen.

"Din acest punct de vedere, mă bucur că drumul României a fost unul bun în abordarea acestui fenomen, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea instituţiilor capabile să se confrunte cu acest fenomen. Mă refer în special la DNA, mă refer la legislaţia care a fost elaborată în timp, cu toate dificultăţile politice legate de elaborarea acestei legislaţii, mă refer, în sfârşit, la profesionalismul oamenilor care lucrează la aceste instituţii şi care au reuşit prin munca lor să creeze, pe de o parte, autonomia lor în raport de influenţe externe, iar, pe de altă parte, o abordare profesională într-un domeniu extrem de complex şi de complicat din diverse raţiuni", a subliniat George Maior.

Însă, Maior a evidenţiat că progresele înregistrate de România "nu trebuie nicidecum idealizate, pentru că mai sunt extrem de multe lucruri de făcut, din perspectiva prezervării independenţei şi autonomiei acestor instituţii şi din perspectiva dezvoltării, în continuare, a legislaţiei."

Prezent la aceeaşi conferinţă, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, a vorbit şi el despre corupţie. Oficialul american susţine că în Europa de Est şi Balcani, deşi s-au făcut progrese, corupţia rămâne unul din obstacolele principale în atingerea unei Europe unite şi libere. În viziunea lui Hoyt Yee, fenomenul corupţiei subminează economia şi erodează democraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne