Iohannis: Afirmaţiile lui Ponta, o jignire profundă pentru toţi cei care au avut de suferit sub dictatura nazistă

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a declarat, luni, că, în opinia lui, comparaţia făcută de premierul Victor Ponta între regimul Băsescu şi nazism este inadmisibilă şi reprezintă "o jignire profundă pentru toţi cei care au avut de suferit sub dictatura nazistă". În orice ţară europeană, a doua zi politicianul care făcea astfel de afirmaţii şi-ar fi dat demisia, a evidenţiat prezidenţiabilul ACL.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că va urma "o perioadă în care trebuie pur si simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti". "Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania", a mai precizat premierul.

"Declaraţia care s-a făcut, comparând ultimii zece ani din România cu o perioadă extrem de nefericită din istoria Germaniei este una pur si simplu inadmisibilă. În orice ţară europeană un politician care ar fi făcut o astfel de afirmaţie ar fi trebuit să plece a doua zi, pur si simplu. Nu este nicio exagerare în ce spun. Este inadmisibil să foloseşti ororile nazismului într-o comparaţie cu ce se întâmplă în România secolului 21, este dincolo de ce ne putem imagina că poate un politician să exprime în ziua de astăzi. Este o jignire profundă pentru toţi cei care au avut de suferit sub dictatura nazistă, şi cunoaştem din istorie foarte multe lucruri. Este o jignire pentru români şi este, evident, o jignire pentru cei care au votat la ultimele alegeri", a declarat Klaus Iohannis, la Realitatea TV.

Klaus Iohannis susţine că aceasta nu este prima dată când observă că premierul Victor Ponta face declaraţii "total scoase din contextul istoric" şi l-a invitat pe acesta să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute.

"Cred că este o problemă aici. Într-o asemenea poziţie din stat nu poţi să vii şi să faci declaraţii care ignoră pur si simplu întreaga istorie recentă. (...) Am văzut că sunt foarte multe luări de poziţie şi m-aş bucura dacă aceste luări de poziţie ar avea o influenţă asupra comportamentului politic al primului ministru, fiindcă dacă se continuă în acest stil ne face de ruşine pe toţi", a subliniat liderul liberal.