Maia Sandu: Sistemul de Apărare are multe de făcut pentru a atinge obiectivele dezvoltării şi modernizării Armatei Naţionale

Militari ai Armatei Naţionale din Moldova. Foto simbol. (army.md)
Tatiana Chiriac
02.04.2021

Voi susţine Ministerul Apărării în demersurile sale de a majora bugetul pentru modernizarea armatei, de creştere a salariilor, în acelaşi timp, vreau să văd îmbunătăţiri semnificative în modul de utilizare a banilor publici, în conformitate cu obiectivele strategice, şi un management al resurselor umane centrat pe cultivarea loialităţii militarilor faţă de ţară, nu faţă de un conducător sau altul, a declarat vineri, preşedintele Maia Sandu în cadrul unei reuniuni de coordonare a Pachetului de asistenţă a Iniţiativei de Dezvoltare a Capacităţilor de Apărare (DCBI).

Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Maia Sandu, a menţionat că R. Moldova are nevoie de modernizarea şi transformarea continuă a Armatei Naţionale pentru a putea răspunde noilor provocări la adresa securităţii ţării şi a participa mai activ în asigurarea securităţii europene şi regionale.

„Resursele umane sunt principala valoare a sistemului de apărare şi este datoria conducerii să acorde tot sprijinul necesar pentru a încuraja şi menţine cadrele instruite în sistem”, a adăugat şefa statului, sugerând oficialilor din Apărare să valorifice la maximum, pro-activ oportunităţile oferite de acest proiect.

Există un consens naţional privind necesitatea reformei strategice a sistemului de apărare şi avem un suport important din partea partenerilor externi în eforturile de reformare a Armatei, a notat preşedintele, subliniind că deşi sunt înregistrate progrese, mai sunt multe de făcut pentru a fi atinse obiectivele.

În concluzie, Maia Sandu a solicitat conducerii Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale să facă eforturi susţinute în implementarea reformei şi să folosească cu maximă eficienţă asistenţa externă oferită.

La reuniunea de vineri au participat conducerea Ministerului Apărării, Armatei Naţionale, ambasadori şi reprezentanţi ai 14 ţări partenere, reprezentanţa Oficiului NATO în Moldova. Lansată în 2015 de NATO pentru ţări nemembre ale Alianţei, Iniţiativa de Dezvoltare a Capacităţilor de Apărare presupune un pachet de expertiză şi asistenţă pentru dezvoltarea şi modernizarea Armatei Naţionale a R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor