Maia Sandu: Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă. Duce un război hibrid împotriva noastră

Maia Sandu
Maia Sandu (Captură Video)

Deşi nu există riscul unei agresiuni militare directe a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova, totuşi statul se confruntă cu un război hibrid, a afirmat preşedinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecţie” de la Vocea Basarabiei. Mai mult decât atât, Maia Sandu a subliniat că Federaţia Rusă încearcă din răsputeri să răstoarne guvernarea de la Chişinău, să o înlocuiască cu una prorusă aşa încât să poată folosi Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, aşa cum face în cazul Bielorusiei.

De asemenea, şefa statului a specificat că a avea la hotar un război în desfăşurare, care durează mai mult de un an şi evident că are implicaţii majore pentru Republica Moldova, guvernarea de la Chişinău a reuşit totuşi să menţină pacea şi să ofere cetăţenilor siguranţă la ei acasă. Însă, a punctat preşedinta Sandu, acest lucru se datorează în mare parte curajului ucrainenilor care îşi apără propria libertate şi care ţin departe armata rusă, care este o armată agresoare.

„Astăzi nu există riscul unei agresiuni militare a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova datorită rezistenţei Ucrainei. Ucraina este astăzi scutul nostru, ne protejează de o eventuală agresiune. În acelaşi timp, ne confruntăm cu atacuri hibride, dacă pot să le spun aşa, încercări din partea Federaţiei Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe în acest sens.

E clar că Federaţia Rusă încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă, aşa încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, aşa cum face, de exemplu, în cazul Bielorusiei. Şi aţi văzut declaraţiile de curând ale autorităţilor de la Kremlin, precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Bielorusiei. Iată exact asta îşi doreşte să facă Federaţia Rusă şi în cazul Republicii Moldova. (...) Nu o să permitem Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne”, a explicat lidera de la Chişinău.

Referindu-se la planul Kremlinului de a destabiliza situaţia din Republica Moldova, cu implicarea unor politicieni, ONG-uri, şi a bisericii, preşedinta Sandu a menţionat că a decis să facă publică informaţii doar după verificarea şi confirmarea unor elemente ale acelui scenariu scris la Moscova.

„Eu cred că Federaţia Rusă nu va înceta să încerce să destabilizeze Republica Moldova, doar că eu cred că autorii acestui plan au văzut că noi totuşi ştim să ne protejăm, că noi avem instituţii care pot să descopere aceste planuri şi să le prevină şi eu cred că ei au văzut că noi avem prieteni puternici şi bine intenţionaţi care, iată, sunt gata să ne acorde ajutor, inclusiv Uniunea Europeană prin vocea preşedintelui Consiliului European ne-a confirmat acest lucru. Bineînţeles, România, preşedintele Klaus Iohannis a spus că ne va fi aproape şi ne va ajuta în orice situaţie, oricât de dificilă, Statele Unite şi multe alte ţări democratice care susţin democraţia şi care îşi doresc ca şi noi să reuşim să rămânem o ţară democratică şi liberă”, a precizat Sandu.

Întrebată dacă autorităţile cunosc punctual care sunt oamenii Moscovei în Republica Moldova şi dacă pot fi convinşi că interesele statului sunt mai presus de orice alte interese străine, Maia Sandu a marcat că nu este sigură câţi dintre ei se vor lăsa convinşi de acest lucru, întrucât ei au ales să facă interesele Moscovei în Moldova pentru bani, iar acum pur şi simplu nu pot renunţa la această cooperare.

În context, şefa statului a ţinut să specifice că „odată ce au luat bani de la Kremlin nu este atât de uşor să-şi recâştige libertatea, poate unii dintre ei ar vrea să redevină oameni liberi, dar probabil că este foarte greu, dacă nu imposibil. Noi avem instituţii care documentează aceste cazuri, încercăm acum să consolidăm pârghiile acestor instituţii, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru Serviciul de Informaţii şi Securitate (...) ca să-i vedem sancţionaţi pe cei care vând Republica Moldova şi care lucrează în interesul Kremlinului”.

În opinia liderei de la Chişinău, Federaţia Rusă este interesată de un singur lucru, ca aici, în Republica Moldova, să fie corupţie şi haos, să existe politicieni corupţi pe care ei îi pot cumpăra şi folosi în interesele lor şi totul pentru a controla acest spaţiu care se află la hotar cu Uniunea Europeană şi NATO.

„E cu mult mai uşor să controlezi un spaţiu în care există haos, sărăcie, corupţie decât o ţară care merge ferm pe calea democraţiei, cu instituţii puternice, care nu permit amestecul Federaţiei Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova. Deci este foarte clar ce încearcă să facă Federaţia Rusă, dar nu este treaba Kremlinului ce facem noi”, a conchis Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe