Maia Sandu: R. Moldova condamnă vehement acţiunile ostile faţă de Ucraina

Oameni care au convieţuit paşnic de generaţii ajung să se urască, învrăjbiţi de propagandă şi minciuni, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
22.02.2022

Republica Moldova condamnă vehement acţiunile ostile faţă de Ucraina. Susţinem ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Vom sprijini toate eforturile internaţionale de căutare a soluţiilor paşnice politice, bazate pe dialog şi negocieri, a declarat marţi, 22 februarie, preşedintele Maia Sandu, menţionând că interesul ţării este restabilirea păcii şi a stabilităţii în regiune, reluarea dialogului dintre părţi pentru soluţionarea crizei.

Şefa statului a menţionat că luni seară, comunitatea internaţională a asistat la o nouă încălcare gravă a principiilor şi normelor dreptului internaţional - recunoaşterea aşa-zisei „independenţe” a teritoriilor separatiste din regiunile Lugansk şi Doneţk ale Ucrainei.

Preşedintele Maia Sandu a îndemnat liderii ţărilor implicate în acest conflict să acţioneze cu înţelepciune pentru a evita violenţele sau vărsările de sânge. „Ştiu precis: chiar şi în cele mai tensionate momente, există loc pentru dialog, pentru a da prioritate vieţii şi a pune pacea în capul mesei.”

Totodată, şefa statului a făcut apel către redacţiile de ştiri din ţară ca în această perioadă să fie de partea cetăţenilor Republicii Moldova. „Nu implicaţi cetăţenii noştri în propaganda de război, nu semănaţi ură, verificaţi atent sursele ştirilor pe care le daţi pe post, fiţi responsabili.”

În cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu s-a adresat concetăţenilor după cum urmează:

„Am obţinut votul dumneavoastră, promiţând să facem din Moldova o ţară europeană, care înseamnă şi prosperitate economică, dar şi respect pentru demnitatea fiecărui cetăţean, pentru libertatea lui de alegere. Avem de muncit mult pentru a atinge aceste scopuri, dar o putem face, prin unitate şi dacă avem parte de pace.

Acţiuni ca cele pe care le vedem în ultimele zile în Ucraina găsesc teren fertil pe fondul fricii şi al dezbinării societăţii, astfel că oameni care au convieţuit paşnic de generaţii ajung să se urască, învrăjbiţi de propagandă şi minciuni. Cele mai eficiente arme de luptă împotriva acestora sunt curajul, unitatea, înţelepciunea şi solidaritatea cetăţenilor. Cu frică şi cu dezbinare nu se poate construi o ţară prosperă, ci doar cu unire, solidaritate, muncă şi curaj.

Societatea noastră este una diversă. Am trăit secole împreună, am învăţat să ne respectăm unii pe alţii şi să folosim diversitatea noastră culturală, etnică şi lingvistică în avantajul întregii comunităţi. Avem o comunitate mare de concetăţeni de origine ucraineană şi rusă - şi suntem cu toţii cetăţenii Republicii Moldova. Trăim cu toţii în această ţară, împărţim bune şi rele, iar pacea şi prosperitatea Moldovei ne vizează pe fiecare.

Trebuie să consolidăm unitatea noastră, să nu ne lăsăm minţiţi şi manipulaţi, să păstrăm treze conştiinţa şi solidaritatea noastră. Suntem cu toţii oameni paşnici, cu aspiraţii democratice şi dorinţă de prosperitate. Nu putem lăsa frica şi vrajba să intre în societatea noastră şi vă asigur că voi face tot ce este necesar pentru asta.

În Republica Moldova avem viziuni diferite despre criza de securitate din regiune şi e normal să fie aşa. Unii sunt speriaţi de ceea ce au văzut ieri la anumite posturi de televiziune. Orice conflict armat generează fluxuri de propagandă, iar acestea pot semăna frică, ură şi dezbinare în societate. Solicit instituţiilor statului să monitorizeze atent sursele de ştiri false, instigare la ură şi propagandă, şi să ia măsuri conform prevederilor legale ca să prevină astfel de fenomene.

Dragi cetăţeni,

Clipele de cumpănă pun la încercare capacitatea noastră de a gândi clar şi a acţiona calm. În aceste clipe, trebuie să reţinem şi să protejăm lucrurile importante: siguranţa şi sănătatea celor dragi, casa noastră, locul de muncă, şcoala unde merg copiii noştri, libertatea pentru care au luptat generaţii. Viaţa şi siguranţa tuturor cetăţenilor sunt priorităţile noastre.

Autorităţile Republicii Moldova păstrează un dialog permanent cu statele vecine şi partenerii europeni pentru a consolida poziţia comună referitor la situaţia din Ucraina.

Acum câteva zile, am participat la Conferinţa pentru Securitate de la München. Discuţiile şi dezbaterile pe care le-am avut au vizat evoluţiile din regiune şi rolul comunităţii internaţionale în abordarea acestor provocări. Există o solidaritate puternică cu privire la integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, şi la soluţionarea pe cale paşnică a conflictului în rândul ţărilor participante. La fiecare întrevedere bilaterală, inclusiv la cea cu Cancelarul german Olaf Scholz, am subliniat importanţa păcii şi a stabilităţii în regiune pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre. Am primit asigurări de susţinere de la toţi interlocutorii. Partenerii ne vor ajuta să consolidăm rezilienţa economică şi de securitate a ţării noastre. Le mulţumesc pentru acest sprijin.

Acum, obiectivul nostru este să menţinem stabilitatea în ţară şi calmul cetăţenilor noştri. Urmărim atent situaţia, iar instituţiile statului sunt mobilizate pentru a interveni şi a asigura viaţa şi securitatea oamenilor din Republica Moldova.

În acest sens:

● Astăzi avem şedinţa grupului de lucru pe probleme de securitate regională. Actualizăm planurile de măsuri în virtutea noilor circumstanţe.

● Pregătim măsurile necesare pentru a proteja spaţiul informaţional al Republicii Moldova de elemente de dezinformare şi propagandă. Cetăţenii noştri trebuie informaţi corect şi obiectiv despre evoluţiile din regiune.

● Reiterăm apelul MAEIE pentru cetăţenii moldoveni din Ucraina de a evita deplasările în regiunile de est ale Ucrainei şi de a verifica cu regularitate alertele de călătorie emise de către minister.

● De asemenea, suntem pregătiţi să sprijinim cetăţenii ucraineni în cazul în care aceştia vor avea nevoie de ajutor.

● Autorităţile competente urmăresc îndeaproape situaţia din raioanele de est şi din zona de securitate.

● În acelaşi timp, criza regională nu trebuie să afecteze activitatea instituţiilor şi agenda noastră de reforme. Asigurăm continuitatea proceselor în derulare, iar serviciile publice funcţionează în regim normal.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor