Germania anunţă că blochează acordarea licenţei de operare a gazoductului Nord Stream 2 în urma deciziilor Moscovei

Olaf Scholz (Pixabay.com)
A.P.
22.02.2022

Germania a blocat procesul de acordare a licenţei de operare pentru gazoductul Nord Stream 2, conform unei declaraţii emise marţi de cancelarul Olaf Scholz. Măsura survine ca urmare a evoluţiei conflictului la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, şi a recunoaşterii, de către preşedintele Vladimir Putin, a celor două aşa-zise republici separatiste controlate de miliţiile pro-ruse.

Decizia reprezintă o evoluţie semnificativă pentru guvernul german, care a sprijinit proiectul Nord Stream 2, în ciuda presiunilor exercitate de Statele Unite şi de unele ţări europene.

Washingtonul, mai ales fosta administraţie Trump, a atras atenţia că realizarea unei alte conducte care să aducă gaze naturale din Rusia în Germania sporeşte dependenţa Europei de aprovizionarea cu energie din Rusia şi produce probleme pentru Ucraina.

Scholz a declarat că guvernul german a decis să „reevalueze” certificarea gazoductului, care nu a început încă să funcţioneze, în lumina ultimelor evoluţii.

„Trebuie să reevaluăm această situaţie, mai ales în ceea ce priveşte Nord Stream 2”, a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi operat”, a subliniat el.

Aproximativ jumătate din gazele naturale utilizate în Germania provin din Rusia.

Decizia Germaniei de a amâna darea în folosinţă a gazoductului Nord Stream 2, care ocoleşte Ucraina şi Bielorusia, survine în urma apelurilor liderilor occidentali de a renunţa la acest plan.

Boris Johnson a avertizat Germania că va trebui să aleagă între „a transporta tot mai multe hidrocarburi ruseşti în conducte gigantice noi” şi „a susţine cauza păcii şi a stabilităţii” în Europa de Est.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat la începutul acestui an că Nord Stream 2 reprezintă „un proiect geopolitic rusesc menit să divizeze Europa şi să slăbească securitatea energetică europeană”.

Rusia a fost acuzată că a refuzat livrările suplimentare de gaze către Europa pentru a face presiuni asupra Germaniei să aprobe proiectul de gaz. Kremlinul a negat acest lucru.

Şeful gigantului de tranzacţionare a mărfurilor Trafigura, Jeremy Weir, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu „pene de curent” în această iarnă din cauza aprovizionării limitate cu gaze şi a nivelului scăzut al depozitelor de gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor