Maia Sandu, la Conferinţa de la München: Corupţia şi proasta guvernare de până acum au slăbit statul R. Moldova, creând probleme de securitate

Maia Sandu, la Conferinţa pentru Securitate de la München (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
21.02.2022

„Până acum, corupţia şi proasta guvernare au alungat oamenii din Republica Moldova, slăbind statul şi creând probleme de securitate. Aceste probleme pot fi depăşite numai dacă guvernarea lucrează pentru cetăţeni şi caută soluţii pentru a oferi un trai mai bun oamenilor din ţară, iar celor plecaţi - şansa să revină acasă”, a declarat preşedintele Maia Sandu în cadrul unui panel dedicat migraţiei şi securităţii internaţionale al Conferinţei pentru Securitate de la München care a întrunit şefi de stat şi de guvern, lideri de opinie şi antreprenori.

Totodată, la München, şefa statului a discutat cu un grup de investitori străini, interesaţi de oportunităţile economice oferite de Republica Moldova, în cadrul unei mese rotunde găzduite de Forumul Angermayer pentru politici şi inovaţii.

„Le-am confirmat interlocutorilor mei că, după mai mulţi ani de incertitudine, Moldova a revenit pe calea reformelor şi este pregătită de investiţii străine, care vor crea noi locuri de muncă şi vor creşte bunăstarea cetăţenilor noştri.

În acelaşi timp, guvernarea de la Chişinău vrea să devină parteneră de încredere pentru antreprenori, cu politici de încurajare şi reguli simple şi clare pentru mediul de afaceri”, a menţionat Maia Sandu.

În cadrul Conferinţei pentru Securitate de la München, preşedintele Republicii Moldova a vorbit, în faţa mai multor demnitari şi experţi europeni şi internaţionali, despre eforturile autorităţilor moldoveneşti de combatere a corupţiei, subliniind că aceasta împiedică dezvoltarea ţării pe intern.

Şefa statului s-a referit, în discursul său, şi la aşteptările pe care le are R. Moldova de la partenerii externi în acest proces.

„Ajutorul altor state şi contribuţia organizaţiilor internaţionale de combatere a spălării banilor şi a crimei organizate ne va ajuta să pedepsim corupţii din Moldova şi să oprim scurgerea ilegală a averii statului spre alte jurisdicţii”, a mai afirmat Maia Sandu.

În marja Conferinţei pentru Securitate de la München, care s-a încheiat duminică, preşedintele Maia Sandu a avut mai multe întrevederi bilaterale. Şefa statului s-a întâlnit cu lideri politici, cu reprezentanţi ai organizaţiilor din domeniul securităţii şi cu exponenţi ai businessului.

Preşedinta Maia Sandu a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul Republicii Federale Germania; Kiril Petkov, noul prim-ministru al Bulgariei; Jurgen Stock, secretarul General al INTERPOL; Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget şi Administraţie; Mircea Geoană, secretarul General adjunct al NATO; Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politica externă al Fracţiunii SPD în Bundestag; reprezentanţi ai Fundaţiei pentru o Societate Deschisă; Jared Cohen, directorul executiv Jigsaw Google; Christoph Heusgen, viitorul preşedinte al Conferinţei de la München.

În cadrul discuţiilor, interlocutorii au făcut un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente din regiune şi a rolului comunităţii internaţionale în abordarea acestor provocări, precum şi despre problemele de securitate stringente din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor