Băsescu: Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional. Nu mai trebuie să cumpărăm gaze de la ei

Traian Băsescu (Facebook / PresedinteleTraianBasescu)
Andrei Popescu
22.02.2022

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la RFI, că Rusia ar trebui sancţionată pentru decizia sa de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk şi de a trimite trupe “de menţinere a păcii” în zona respectivă. Printre sancţiunile propuse de Băsescu se numără scoaterea Federaţiei Ruse din sistemul bancar internaţional, stoparea vânzărilor de tehnologie către Rusia şi stoparea cumpărării de gaz rusesc. În plus, Băsescu a afirmat că obiectivul Kremlinului este, de fapt, extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării.

“Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două aşa-zise republici autonome, Doneţk şi Lugansk. Sancţiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puţin în Europa. V-aş aduce aminte că s-au mai impus sancţiuni, după ocuparea Crimeii şi sancţiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aş vrea să asistăm şi acum la o decizie europeană de a se impune sancţiuni împotriva Doneţkului şi Luganskului, ci împotriva Rusiei.

Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancţiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă şi atunci rămâne izolarea politică şi izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic. Ar trebui cel puţin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia şi să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esenţiale”, a precizat Băsescu.

De asemenea, fostul şef de stat consideră că aceste măsuri ar trebui luate deoarece preşedintele rus Vladimir Putin “îşi consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”.

Totodată, Băsescu a afirmat că recunoaşterea independenţei celor două aşa-zise republici separatiste nu rezolvă problema Rusiei cu Ucraina, fiind de părere că obiectivul lui Putin este “să lege terestru Crimeea” şi să “extindă ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării”:

“Deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruşi îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”.

Reamintim că, luni seara, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va “recunoaşte imediat suveranitatea” republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

În discursul său, Putin a sugerat că Ucraina nu este o ţară reală şi că este alcătuită din pământul “străvechi al Rusiei”. Statul ucrainean modern, a susţinut el, a fost creat de fondatorul sovietic Vladimir Lenin, care a separat în cele din urmă Ucraina de imperiul rus. Detalii aici.

Mai mult, la doar câteva ore după anunţul său, Putin a ordonat trupelor ruseşti să acţioneze ca forţă de menţinere a păcii în cele două regiuni separatiste. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor