NBC: Oficiali americani au discutat cu Zelenski mutarea acestuia la Lviv în cazul unei invazii

În ciuda mesajelor care îndemnau la calm, Kievul s-a pregătit în tăcere pentru invazia rusă
Volodimir Zelenski (Ukrainian Presidency / Anadolu Agency / Getty Images)
A.P.
22.02.2022

Oficiali ai administraţiei Biden au discutat cu guvernul ucrainean planul ca preşedintele Volodimir Zelenski să părăsească Kievul în cazul unei invazii ruse, potrivit declaraţiilor date de două persoane familiare cu discuţiile, transmite NBC News.

Zelenski ar trebui mutat la Lviv, în vestul Ucrainei, la aproximativ 70 de km de graniţa cu Polonia, au spus oamenii familiarizaţi cu discuţiile.

Separat, preşedintele Joe Biden şi Zelenski au vorbit la telefon, luni, conform declaraţiei unui oficial de la Casa Albă.

SUA au evacuat cea mai mare parte a personalului ambasadei din Kiev pe 12 februarie şi şi-au mutat operaţiunile la Lviv din cauza preocupărilor de securitate generate de masarea continuă a forţelor militare ruse la graniţa cu Ucraina.

Oficialii americani avertizează acum că o invazie iminentă ar putea ajunge până la Kiev.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre discuţiile dintre oficialii americani şi ucraineni despre planurile referitoare la Zelenski în cazul unei invazii a Rusiei.

Un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat că liderul ucrainean şi Biden nu au discutat despre posibila sa plecare de la Kiev şi relocarea la Lviv.

Purtătorul de cuvânt nu ştia dacă aceste discuţii au avut loc între oficiali de nivel inferior din guvernele SUA şi Ucrainei.

În ciuda comentariilor lui Zelenski din ultimele săptămâni, potrivit cărora guvernele SUA şi cele occidentale exagerau ameninţarea unei ofensive ruseşti, guvernul ucrainean s-a pregătit discret pentru un posibil atac militar rusesc şi a mutat infrastructura IT sensibilă şi elementele de comandă militară în afara Kievului, au afirmat două surse.

„Au făcut tot ce trebuie să facă pentru a fi pregătiţi”, a afirmat sursa. „Au făcut-o pe tăcute”.

În timp ce încearcă să evite să alimenteze panica în declaraţiile sale publice, guvernul ucrainean a încercat, de asemenea, să le transmită ruşilor că se vor confrunta cu o rezistenţă puternică.

John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că autorităţile de la Kiev au luat măsuri pentru a se asigura că guvernul va putea opera fără întreruperi în cazul unui atac, deşi nu a precizat unde se va muta cabinetul în Ucraina.

„Înţeleg că au făcut planuri de urgenţă pentru a asigura continuitatea operaţiunilor guvernului”, a declarat Hersbt pentru NBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor