Institutul Confucius, calul troian al guvernului comunist chinez în Occident, vrea să "înghită" alte 20 de şcoli româneşti
alte articole
O iniţiativă mai mult decât controversată se anunţă în judeţul Constanţa, unde 20 de unităţi de învăţământ şi-ar fi exprimat intenţia de a înscrie elevii la cursuri de limba chineză. Potrivit Agerpres, cursurile s-ar desfăşura online şi fac parte din proiectul „Clasele Confucius”, care ar presupune – cel puţin la nivel declarativ - învăţarea limbii chineze de la „cadre universitare de la instituţii de prestigiu din Republica Populară Chineză, selectate riguros pentru acest program”, după cum le prezintă sursa citată.
La prima vedere, programul pare a fi unul atrăgător şi cuprinde următoarele activităţi: cursuri online de limbă şi cultură chineză, acţiuni culturale, expoziţii, participarea elevilor la cursurile intensive de limbă chineză în cadrul programului Şcolii de Vară din China, participarea elevilor la examenele HSK (nivel de limbă chineză), în vederea obţinerii certificatului de competenţă lingvistică, certificat recunoscut internaţional, schimburi de experienţă între elevi şi profesori.
Afară e vopsit gardul, înăuntru – leopardul
La nivel internaţional, în Occident, Institutele Confucius (IC) sunt considerate instrumente de propagandă, influenţă şi control ale regimului chinez pe care acesta le instalează în unităţile şcolare din ţările în care sunt infiinţate, sub aparenţa unor programe culturale menite să promoveze limba şi cultura chineză.
Demn de menţionat este faptul că Hanban - autoritatea care administrează toate Institutele Confucius din întreaga lume - se află sub controlul direct al Consiliului de Stat Chinez. Chiar mai mulţi lideri ai Partidului Comunist Chinez au confirmat scopurile ascunse ale Institutelor Confucius, precum şi obiectivul acestora de a infiltra Occidentul cu ideologie socialistă chineză.
În SUA, Canada şi Australia, autorităţile au luat măsuri pentru a determina dacă angajaţii Institutelor Confucius din aceste ţări sunt agenţi de spionaj pentru regimul chinez. Iar în Europa, Suedia a devenit, în aprilie 2020, prima ţară care a închis toate institutele şi clasele Confucius, guvernul de la Stockholm exprimându-şi îngrijorarea cu privire la potenţialele încercări ale Beijingului de îndoctrinare a studenţilor din unităţile de învăţământ suedeze.
Încă din 2018, şeful FBI, Christopher A. Wray, şi-a exprimat preocuparea în legătură cu Institutele Confucius, într-o declaraţie făcută în faţa Comisiei de Informaţii a Senatului. El declara, la acea vreme, că FBI „veghează cu prudenţă” şi chiar investighează unele Institute Confucius. Oficialul sublinia faptul că „naivitatea” în sectorul academic american nu face decât să exacerbeze problema şi să se constituie într-o „invitaţie adresată guvernului comunist chinez de a-şi planta spioni în şcolile americane”.
„Ei exploatează mediul foarte deschis de cercetare şi dezvoltare pe care îl avem, pe care îl venerăm cu toţii. Dar ei profită de asta”, a declarat Wray, citat de publicaţia Washington Post.
Congresmanul republican Christopher H. Smith (R-N.J.) a făcut, la rândul său, un apel pentru închiderea Institutelor Confucius de pe teritoriul SUA.
„Sunt cuiburi de influenţă şi de recunoaştere. Ei urmăresc studenţii chinezi, iar aceia care participă la cursurile lor primesc o imagine ‘lustruită’ despre ceea ce este China astăzi”, a afirmat Smith.
Senatorul Marco Rubio (R-Fl), copreşedintele Comisiei Executive a Congresului pentru China, a avertizat: „Scopul lor este să exploateze libertatea academică a Americii pentru a insufla în mintea viitorilor lideri un punct de vedere pro-China. Este inteligent. Este o abordare pe termen lung, răbdătoare”.
La rândul său, Peter Mattis - fost analist al serviciilor secrete americane, acum la Fundaţia Jamestown - a declarat că Institutele Confucius pot fi legate direct de eforturile „frontului unit” al Partidului Comunist, descrise încă în termeni maoişti: mobilizarea prietenilor partidului pentru a lovi inamicii partidului.
„Sunt un instrument al puterii partidului, nu un sprijin pentru studii independente. Pot fi folosite pentru a pregăti cadrele universitare şi administratorii pentru a oferi o voce partidului în luarea deciziilor universitare”, a explicat Mattis.
De exemplu, Liu Yandong, cea care a lansat Institutele Confucius şi este preşedintă a consiliului sediului central al Institutului Confucius, a fost vicepremier şi membră a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, iar anterior a condus Departamentul de Lucru al Frontului Unit.
În SUA, 100 de Institute Confucius sunt deja închise sau sunt în curs de a fi închise. Un anunţ recent al Naţional Association of Scholars (NAS), publicat la 9 februarie anul acesta, dezvăluie că în Statele Unite mai sunt active în prezent doar 21 de Institute Confucius, iar patru dintre acestea sunt programate să se închidă, respectiv cele din Universitatea Valparaiso (1 martie 2022), Universitatea din Akron (30 iunie 2022), Universitatea Bryant (data neclară) şi Universitatea Alabama A&M (data neclară). Al cincilea, cel din St. Cloud State University, este „în pauză” întrucât Universitatea efectuează o revizuire.
Un raport NAS de 243 de pagini a descris în detaliu numeroasele capcane ce vin "la pachet" cu pretinsele cadouri oferite de Institutul Confucius:
Libertatea intelectuală. Profesorii chinezi – angajaţi, plătiţi şi răspunzători în faţa guvernului comunist chinez – sunt presaţi să evite subiecte „sensibile” precum Masacrul din Piaţa Tiananmen şi Revoluţia Culturală.
Transparenţă. Contractele dintre universităţile americane şi Hanban sunt rareori făcute publice.
Impedimente. Institutele Confucius acoperă toate cheltuielile cursurilor şi oferă, de asemenea, burse studenţilor americani pentru a studia în străinătate. Cu astfel de stimulente financiare, universităţilor le este greu să critice politicile chineze, cum ar fi genocidul asupra uigurilor musulmani din China de Vest sau persecuţia împotriva Falun Gong.
"Soft power" ["Putere moale" - abordarea persuasivă a relaţiilor internaţionale - n.r.] Institutele Confucius evită să discute despre abuzurile pe scară largă ale Chinei împotriva drepturilor omului şi prezintă Taiwan şi Tibet ca teritorii chineze de necontestat. Drept urmare, institutele "dezvoltă o generaţie de studenţi americani cu cunoştinţe selective despre o ţară importantă" – şi un adversar major. Institutele Confucius sunt un exemplu de manual de "putere moale" care determină universităţile ce primesc generozitatea chineză să rămână tăcute cu privire la subiecte controversate precum utilizarea muncii forţate de către China pentru a culege bumbacul, o variantă din secolul 21 a sclaviei din sudul american antebelic.
Institutele Confucius pretind a fi o versiune chineză a instituţiilor culturale precum Alliance Française sau Institutul Goethe, dar reprezintă în realitate o maşină de propagandă finanţată şi condusă de guvernul chinez. Pe baza constatărilor raportului său din 2017, NAS a recomandat ca „toate universităţile să îşi închidă Institutele Confucius”.
Ce probleme se ridică
Unele universităţi semnează contracte prin care acceptă să se aplice şi legile chineze sau să nu contravină legilor şi reglementărilor din China privind Institutele Confucius din campusurile universităţilor din Occident. Astfel că acceptul universităţilor vestice de a se supune legilor chineze are ca rezultat exportarea cenzurii din China privind dezbaterea subiectelor sensibile pentru regimul comunist.
Manualele Institutelor Confucius sunt create de regimul chinez şi conţin propagandă comunistă de la Beijing. Cadrele didactice din cadrul Institutelor Confucius răspândesc propaganda de la Beijing prin omisiune. Mai exact, există chestiuni bine definite despre care cadrele didactice nu trebuie să vorbească sau trebuie să le omită din discuţiile cu elevii/studenţii. Acestea privesc chestiuni precum: masacrul din Piaţa Tiananmen, problema Tibetului, Taiwanului, persecuţia împotriva Falun Gong, Revoluţia Culturală etc.
Cadrele didactice care activează în cadrul IC sunt selecţionate de Guvernul chinez, ceea ce face discutabil dacă profesorii selectaţi de un regim totalitar, comunist şi criminal pot să educe copiii din Occident într-un mod în care deprinderile, înţelegerile şi comportamentele deprinse de copii în urma orelor de curs să nu fie influenţate de cultul de la Beijing.
Institutele Confucius din cadrul universităţilor străine discriminează cadrele didactice în procesul de selecţie/angajare, pe baza orientărilor politice şi/sau religioase. Ele sunt finanţate şi controlate de Guvernul chinez. Regimul chinez controlează aproape fiecare aspect al Institutelor Confucius din universităţi, până la dreptul de veto asupra evenimentelor şi activităţilor incluse în bugetul anual prezentat spre aprobare către Hanban.
Este posibil ca pentru finanţarea Institutelor Confucius să fie alocaţi bani publici în situaţia în care universitatea ce găzduieşte un Institut Confucius primeşte pentru finanţarea acestuia bani de la stat. Aceste institute, în valoare de miliarde de dolari, sunt extinse la nivel global, create şi finanţate de Guvernul chinez.
În România există Institute Confucius la Sibiu, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, la Cluj Napoca, în cadrul Universităţii Babeş Bolyai, la Braşov, în cadrul Universităţii Transilvania, şi la Bucureşti, în cadrul Universităţii Bucureşti. Există de asemenea clase Confucius la Deva, în cadrul Liceului de Artă, şi la Constanţa, în cadrul Universităţii Ovidius. Cursuri de limba chineză ale regimului chinez se mai predau şi în alte oraşe din ţară precum Galaţi, Iaşi, Craiova, Suceava, Giurgiu, Bacău.
Din experienţa altor ţări a reieşit că riscurile pe care Institutele Confucius le aduc cu ele sunt enorme pentru o societate sănătoasă: pierderea integrităţii academice, încălcarea drepturilor omului, influenţa străină şi chiar potenţiale încălcări ale securităţii naţionale.
Context
Regimul comunist chinez este cunoscut ca fiind un regim totalitar extrem de abuziv şi criminal, care se face vinovat de moartea a circa 100 de milioane de oameni. În ultimii 20 de ani s-a angajat activ în comiterea unui adevărat genocid de o amploare fără precedent: Prelevarea forţată pe scară largă, pentru profit, a organelor practicanţilor Falun Gong, precum şi a altor oameni nevinovaţi ajunşi pe lista neagră a regimului.
În acelaşi timp, regimul comunist chinez a manifestat dintotdeauna un dispreţ profund faţă de oameni, fie că e vorba de educaţia lor, ori de cele mai elementare drepturi ale unei fiinţe umane, precum dreptul la viaţă. De aceea, implicarea Institutelor Confucius în educaţia copiilor noştri este extrem de discutabilă.
Senatul Statelor Unite, Asociaţia Canadiană a Profesorilor Universitari, Asociaţia Americană a Profesorilor Universitari, Asociaţia Naţională a Cărturarilor din America, directori ai serviciilor de informaţii, numeroşi cărturari, istorici şi experţi privind China au tras numeroase semnale de alarmă, au întocmit rapoarte şi au demonstrat că Institutele Confucius sunt de fapt un paravan al regimului comunist chinez care se foloseşte de prestigiul numelui lui Confucius şi a universităţilor gazdă pentru a spiona şi a infiltra politicile comuniste în Occident.
O serie de universităţi de prestigiu au decis să nu se asocieze cu Guvernul chinez prin intermediul Institutelor Confucius, iar unele dintre cele care au reziliat contractele cu controversata instituţie au dezvăluit că au existat divergenţe majore în privinţa statutului IC, precum şi prezenţa în manualele IC a propagandei comuniste de la Beijing.
Există şi o petiţie prin care se cere închiderea Institutelor Confucius din România, pe care o puteţi semna aici.