China creează "porci umanizaţi", pentru a-i folosi în cercetări legate de COVID
alte articole
În anii dinaintea COVID, cea mai vizibilă mărturie a modului lipsit de etică în care Partidul Comunist Chinez conduce cercetările ştiinţifice dincolo de limitele a ceea ce comunitatea internaţională consideră „acceptabil” n-au fost programele masive de recoltare forţată de organe de la practicanţii Falun Gong închişi în centre de detenţie pe motiv politic, ci iniţiativa de editare genetică a organismelor.
În urmă cu câţiva ani, un om de ştiinţă chinez a şocat lumea, determinând Partidul să-l închidă pentru a stinge scandalul atunci când a dezvăluit naşterea unor bebeluşi umani modificaţi genetic, acesta fiind oficial primul eveniment de acest gen din lume.
Fetelor gemene create de el în laborator le fusese modificat materialul genetic in utero pentru a le face imune la infecţia cu HIV a tatălui lor.
Scandalul, deşi a generat titluri în paginile ziarelor respective, nu a captat prea mult atenţia - ca şi recoltarea masivă de organe cu forţa - în primul rând din cauza controlului pe care îl exercită finanţările chineze asupra presei internaţionale.
Citiți și Cercetătorii chinezi produc industrial porci modificaţi genetic pentru transplant uman
Nimeni nu ştie unde sunt acum acele fete modificate genetic (guvernul chinez consideră lucrurile de acest gen secret de stat, menţinând, prin teroare, o tăcere deplină asupra subiectului), dar se pare că Beijingul a găsit un nou proiect pentru cei mai buni cercetători în genetică: cea mai mare instituţie de cercetare din ţară a dezvoltat „porci umanizaţi” - mutanţi cu ADN de tip uman - pentru cercetări legate de virusul Wuhan.
Odată dezvoltaţi, porcii vor fi folosiţi ca subiecţi de testare, pe măsură ce oamenii de ştiinţă testează noi remedii pentru combaterea virusului Wuhan, despre care se bănuieşte tot mai mult că ar fi scăpat cumva din laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan, ce desfăşura ample programe de transformare genetică a unor coronavirusuri de liliac.
Un studiu publicat în august a arătat că cercetătorii de la Institutul de Microbiologie al Academiei de Ştiinţe a Chinei au explicat modul în care oamenii de ştiinţă au folosit CRISPR, o tehnică modernă de editare genetică, pentru a elimina protecţiile care le permit porcilor să stăvilească virusul uman în interiorul corpului lor.
Proiectul are în mod clar sprijinul deplin al Partidului Comunist Chinez: instituţia de cercetare este cea mai mare organizaţie de acest gen din lume şi parte a programului militar al regimului de la Beijing.
Conform publicaţiei Global Times, portavocea Partidului Comunist, caracteristicile celulare existente ale porcilor folosiţi în laborator sau ale primatelor utilizate pentru simularea infecţiei cu COVID-19 nu au caracteristicile specifice ale fiziologiei umane şi, prin urmare, limitează acurateţea testelor privind eficacitatea vaccinurilor şi a medicamentelor.
Programele de folosire a porcilor modificaţi genetic nu sunt noi. În ciuda unui moratoriu internaţional, China este ţara cu cel mai avansat program de xenotransplanturi (transplantare de organe animale la om) din lume. Tehnica a generat extrem de multe controverse etice şi chiar juridice, legate de drepturile umane, animale şi statutul unor asemenea entităţi umane, care primesc organe animale în diferite grade.