Cazul Lituania: Australia se alătură UE într-o acţiune îndreptată împotriva Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului
alte articole
Australia şi-a exprimat dorinţa de a se alătura unei plângeri oficiale lansate de Uniunea Europeană (UE) împotriva regimului comunist chinez pentru utilizarea de tactici comerciale coercitive îndreptate către naţiunile cu care nu este de acord.
UE a depus plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), la 27 ianuarie, ca urmare a embargoului economic neoficial impus de regimul comunist de la Beijing asupra Lituaniei, după ce naţiunea europeană a permis Taiwanului să deschidă de facto o ambasadă sub numele de „Taiwan” şi nu de „Taipei”.
Aceasta este o provocare directă la adresa politicii „One China” a Partidului Comunist Chinez, care susţine că Taiwanul face parte din China continentală. Doar 13 membri ai ONU şi Vaticanul recunoaşte Taiwanul drept un stat independent. Australia nu este una dintre ele.
Ministrul federal al Comerţului, Dan Tehan, a declarat că Australia s-a opus ferm tacticilor agresive ale Partidului Comunist Chinez, menite să provoace daune economice naţiunilor.
„Australia se opune utilizării constrângerii economice şi practicilor comerciale discriminatorii şi restrictive care subminează sistemul comercial internaţional bazat pe reguli şi provoacă prejudicii economice”, a declarat Tehan.
Evoluţia survine după ce Beijingul şi-a iniţiat propriul război comercial faţă de mărfurile australiene – inclusiv cărbune, vin, orz, carne de vită, homar, cherestea şi bumbac – după ce Australia a cerut o anchetă independentă cu privire la originea virusului Wuhan.
Între timp, China se bucură de un tratament preferenţial în comerţul global în cadrul OMC datorită statutului său autodeclarat de naţiune în curs de dezvoltare.
„Australia are un interes substanţial în problemele ridicate în disputa dintre Uniunea Europeană şi China cu privire la practicile ei comerciale discriminatorii impuse Lituaniei şi va solicita să se alăture acestor consultări”.
Pentru Lituania, incidentul care a stârnit indignare la Beijing a fost ultima picătură dintr-o serie mai lungă de acţiuni care au deranjat regimul comunist, care include decizia Lituaniei de a condamna Partidul Comunist Chinez pentru detenţia în masă a uigurilor. Lituania a ales o companie suedeză în locul firmei Huawei - acuzată de legături cu armata chineză - pentru a construi reţeaua 5G a naţiunii.
Drept urmare, regimul chinez a impus interdicţii de import şi export asupra Lituaniei, făcând în acelaşi timp presiuni asupra companiilor care fac comerţ cu Lituania să înceteze contractele, ameninţându-le că pierd afacerile cu China.
Beijingul a blocat ulterior mărfuri din Germania, Franţa şi Suedia care conţineau componente fabricate în Lituania.
UE a depus o cerere de a se întâlni cu reprezentanţii Chinei la Geneva, după ce a strâns ceea ce consideră a fi dovezi ample de la întreprinderile lituaniene afectate.
„Aceste acţiuni, care par a fi discriminatorii şi ilegale în conformitate cu normele OMC, dăunează exportatorilor atât din Lituania, cât şi din alte părţi ale UE, deoarece vizează şi produse cu conţinut lituanian exportate din alte ţări ale UE”, a afirmat UE într-un comunicat.
Dar purtătorul de cuvânt al Chinei pentru afaceri externe, Zhao Lijian, a cerut UE să nu se implice.
„De asemenea, sfătuim UE să distingă binele de rău, să rămână vigilentă faţă de încercările Lituaniei de a deturna relaţiile China-UE şi să convingă Lituania, ca şi alte state membre ale UE, să îşi îndeplinească angajamentele politice pe care şi le-a asumat la stabilirea de relaţii diplomatice cu China” a transmis Zhao.
„Îndemnăm Lituania să-şi corecteze imediat greşeala”, a adăugat el.
Zhao şi-a exprimat anterior o opinie similară după ce a recunoscut că războiul comercial împotriva Australiei s-a bazat pe diferenţe ideologice.
„Nu vom permite niciunei ţări să culeagă beneficii din comerţul cu China în timp ce acuză şi defăimează China şi subminează interesele fundamentale ale Chinei bazate pe ideologie”, a spus Zhao.
Solicitările Australiei pentru iniţierea unei anchete cu privire la originea virusului Wuhan au fost, de asemenea, ultima picătură dintr-o serie de acţiuni care au înfuriat Beijingul şi au provocat represalii economice, de la care Australia şi-a revenit în mare măsură.
Australia a criticat deseori revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud. De asemenea, a interzis companiei Huawei să participe la construirea reţelei 5G a naţiunii din cauza acţiunilor de spionaj, anulând, de asemenea, acordul Centura şi Drumul dintre statul Victoria şi China comunistă.