Beijing-ul avertizează sportivii participanţi la JO de Iarnă să nu vorbească împotriva regimului

Stadionul Naţional din Beijing - cunoscut sub numele de Cuibul de Pasăre - va fi parte din "bula" închisă construită de regimul comunist pentru a izola spectatorii care asistă la Jocurile Olimpice de Iarnă - 19 ianuarie 2022 (Kevin Frayer/Getty Images)
Eva Fu
20.01.2022

Un oficial al Comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice din China a avertizat atleţii străini să nu transmită sloganuri în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de luna viitoare, avertizând că orice comportament care încalcă reglementările chineze i-ar putea elimina de la Jocurile Olimpice.

„Orice exprimare care este în conformitate cu spiritul olimpic sunt sigur că va fi protejată şi orice comportament sau discurs care este împotriva spiritului olimpic, în special împotriva legilor şi regulamentelor chineze, este, de asemenea, supus unei anumite pedepse”, a declarat Yang Shu, director general adjunct al Departamentului de relaţii internaţionale Beijing 2022.

Multe forme de expresie sunt suprimate prin legi extrem de restrictive impuse de Partidul Comunist Chinez, ceea ce face ca cetăţenii obişnuiţi să nu se poată exprima liber nici online şi nici în privat.

Dizidenţii, avocaţii pentru drepturi, jurnaliştii la firul ierbii şi petiţionarii care critică regimul sau autorităţile locale se confruntă adesea cu detenţia şi urmărire penală sub acuzaţii larg definite, cum ar fi „provocarea de probleme” şi „incitarea la subversiune”.

Yang a făcut remarcile în timpul unei conferinţe de presă virtuale din 19 ianuarie găzduite de ambasada Chinei la Washington, când a fost întrebat despre sportivii care vor ridica probleme de drepturile omului în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă.

El a sugerat anularea acreditării sportivilor ca o posibilă formă de pedeapsă, invocând liniile directoare din manualul organizatorilor olimpici.

Regula 50 a Cartei Olimpice interzice orice formă de demonstraţie sau „propagandă politică, religioasă sau rasială”, dar Comitetul Olimpic a relaxat regulile de anul trecut pentru a permite sportivilor să-şi exprime opiniile în afara competiţiilor şi ceremoniilor.

Unii activişti i-au îndemnat pe olimpici să se abţină de la criticarea regimului chinez în perioada în care se află la Beijing, de dragul propriei lor siguranţe.

„Cunoaştem antecedentele în domeniul drepturilor omului şi al libertăţii de exprimare în China, aşa că nu există prea multă protecţie”, a declarat Rob Koehler, directorul general al grupului Global Athlete, la un forum din 18 ianuarie organizat de grupul de susţinere a drepturilor omului Human Rights Watch.

Activiştii pentru drepturile omului au menţionat şi cazul lui Peng Shuai, care a dispărut săptămâni întregi după ce a acuzat un fost oficial comunist puternic pentru faptul că a agresat-o sexual. Dispariţia ei este „un bun indicator la ceea ce s-ar putea întâmpla” cu sportivii care spun ce cred, a spus cercetătorul Yaqiu Wang de la Human Rights Watch.

Noah Hoffman, schior de fond dublu medaliat olimpic, a spus că echipa SUA încearcă să-i protejeze pe sportivi de probleme spinoase înaintea Jocurilor.

„Mi-e teamă pentru siguranţa lor când pleacă în China”, a afirmat Hoffman la forum, adăugând că este de părere că sportivii ar trebui să tacă. „Pot să vorbească când se întorc.”

Bilanţul Chinei în domeniul drepturilor omului a fost supus unui scrutin din ce în ce mai riguros pe măsură ce deschiderea Jocurilor Olimpice se apropie.

Statele Unite şi cel puţin alte şapte ţări au susţinut că nu vor trimite o delegaţie oficială, boicotând Jocurile din cauza maltratării uigurilor în Xinjiang.

Au existat, de asemenea, preocupări cu privire la modul de protejare a datelor personale ale sportivilor.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia şi Olanda se numără printre naţiunile care recomandă sportivilor să-şi lase telefoanele şi laptopurile acasă şi să folosească dispozitive temporare, din cauza problemelor de supraveghere.

Citizen Lab, un institut global de cercetare în domeniul securităţii din Toronto, a declarat că o aplicaţie pentru participanţii la Olimpiada de la Beijing are o defecţiune „devastatoare” de securitate care le-ar putea expune informaţiile sensibile, inclusiv numerele de telefon, detaliile paşapoartelor, istoricul călătoriilor şi starea de sănătate.

Aplicaţia pentru smartphone, numită MY2022, oferă servicii de călătorie, cazare şi alimentaţie şi monitorizează starea de sănătate a utilizatorilor zilnic. De asemenea, are o funcţie pentru utilizatori - de a raporta conţinut „sensibil din punct de vedere politic”.

Aplicaţia conţine, de asemenea, o listă neagră pentru cuvinte cheie precum „Falun Gong”, „Free Tibet” şi „Masacrul din Tiananmen”, termeni care se referă la trecutul şi abuzurile în curs ale regimului, precum şi termenii chinezi pentru The Epoch Times şi canalul de televiziune NTD.

Epoch Times şi mass-media afiliată sunt blocate în China din cauza raportărilor critice faţă de abuzurile Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor