Maia Sandu nu a ratificat legea care presupunea dublarea salariului judecătorilor Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a Moldovei (moldova-suverană.md)
Tatiana Chiriac
11.12.2021

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit, vineri, Parlamentului, Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021 cu privire la modificarea unor acte normative privind legislaţia bugetar-fiscală 2022 pe motiv că legea include un amendament cu privire la salarizarea angajaţilor Curţii Constituţionale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Salariul net al judecătorilor de la CCM urma să crească din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputaţi de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100%. Astfel, lefurile magistraţilor urmau să se dubleze. Autorii amendamentului au adus drept argument faptul că volumul de muncă al magistraţilor a crescut de mai multe ori.

Presa de la Chişinău scrie că preşedinta CCM, Domnica Manole, ridică lunar 44 de mii de lei, magistrata Liuba Şova – circa 33 de mii de lei, Vladimir Ţurcan– circa 51 de mii de lei, Serghei Ţurcan – 32 de mii de lei, iar Nicolae Roşca – circa 33 de mii de lei.

„Astfel, judecătorii CC vor primi un salariu brut de 80 de mii de lei, aproximativ (60 de mii, net, n.r.). CCM este de fapt fundamentul unui stat de drept. Dacă noi nu le oferim salarii cât de cât decente judecătorilor CCM, tentaţiile sau riscurile de corupţie sunt extrem de mari.

Noi vrem ca ei în continuare să ia decizii strict în baza Constituţiei şi legislaţiei, dar pentru asta trebuie să-i motivăm şi noi un pic. Salariile din ţara noastră la judecătorii CC sunt cele mai mici din Europa”, a punctat în context Olesea Stamate, preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, din Parlamentul R. Moldova.

Decizia majorităţii parlamentare PAS a scandalizat opinia publică de la Chişinău, iar opoziţia socialistă şi comunistă a contestat imediat amendamentul la Curtea Constituţională.

Fostul judecător la CEDO din partea R. Moldova, Stanislav Pavlovschi a susţinut că incoruptibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale „nu depinde de salarizare, pentru că ei sunt incoruptibili prin definiţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor