Ion Sturza, despre Igor Dodon: "Banii şi dolce vita sunt unicele valori la care ţine cu adevărat micul bolşevic"

Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

„Cariera politică a domnului Dodon a fost un accident istoric. Fericit pentru el şi profund nefericit pentru ţară. 'Îmbrăţişat' ca mic oportunist de Vladimir Voronin, cu grija sadică a lui Mark Tkaciuk, Dodon a trădat la prima cotitură. Pe bani, mulţi bani. De fapt, banii şi dolce vita sunt unicele valori la care ţine cu adevărat micul bolşevic”, susţine fostul premier moldovean Ion Sturza.

În contextul situaţiei politice de la Chişinău, acesta comentează pe pagina sa de socializare că, din lipsă de alternativă de moment, Igor Dodon a fost racolat de ruşi ca agent de influenţă în Moldova. „Pe bani, mulţi bani. În valiză, de la agenţii economici ruşi cu interese în Moldova (vezi mai atent cazul transferurilor de bani din offshore-uri). Dar şi conexiuni cu gropile de gunoi ruseşti. Dar...”

Redăm mai jos mesajul integral al fostului premier Ion Sturza de pe Facebook:

„Norocul mare l-a 'pălit' când a convins-o pe doamna Zinaida Greceanîi să i se alăture proiectului politic. În acel moment, doamna era supărată foc pe Voronin, fiindcă nu a cumpărat zgârciobul al 61-lea vot.

Anume doamna Greceanîi l-a dus de mână pe Igori Nicolaevichi la Moscova, introducându-l inclusiv la Putin. Un lucru mai puţin cunoscut, Putin o respectă mult pe doamnă încă din perioada când era prim-ministru. La acea perioadă, Voronin era indezirabil la Moscova şi Greceanîi era singura cale de comunicare şi promovare a intereselor ruseşti la Chişinău (vezi cazul negocierilor cu „Gazprom”).

După înfrângerea ruşinoasă de la prezidenţiale, Dodon a căzut în dizgraţie totală. Nu vreau să reproduc aici epitetele pe care i le-au atribuit ruşii, ar trebui să pun 18 . Adevărul e că iarăşi, unica cale de comunicare pentru Dodon cu Moscova a redevenit doamna Greceanîi (vezi declaraţia MAE rusesc legată de livrarea de vaccinuri).

Azi, la Chişinău, ruşii au o mare problemă, pe cine să mai mizeze. Că doar nu pe Bătrâncea & Co?! Şi apar scenarii! Un fost înalt demnitar îşi trage un partid după o întâlnire de taină cu curatorii ruşi pe Bosfor (fostul premier Ion Chicu n.r.). Un lider regional subit a 'adoptat' limba română, lansând o campanie de PR la nivel naţional. E doar o 'simplă coincidenţă' că ambii au acelaşi 'consultant' de imagine - cunoscutul specialist în laringopatie.

Numai că...Toate acestea sunt manevre de mici copii! Uşor de descifrat şi de dejucat. Vezi cazul 'refuzului subit' de la nominalizări pe funcţii. Făcute cu mult sarcasm şi maximă umilinţă pentru Dodon (Durleşteanu la funcţia de premier şi Lupaşcu judecător la CCM n.r.).

Mai direct spus, 'băieţii mari' s-au plictisit niţel şi au decis să acţioneze! Căci nu poate enclava aceasta de sorginte sovietică să fie de capul ei şi să facă daravele de tot felul, creând probleme de securitate regională.”

În concluzie, Ion Sturza a ţinut să le dea un sfat „celor care se joacă în bumbi la Chişinău: aveţi grijă cu cine, când şi cum! Să nu fiţi 'rugaţi' să refuzaţi ofertele tentante”, subliniind că Maia Sandu nu mai e ceea ce a fost la început. S-a învăţat să joace pe regulile „lor”. Cu suporteri puternici în tribune.