Maia Sandu: Mass media nu aşteaptă mulţumirile politicienilor ci schimbarea legislaţiei, astfel încât să fie protejaţi
alte articole
În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass media din R. Moldova, pentru a aborda problemele presei şi soluţiile necesare privind asigurarea funcţionării unei prese libere şi independente, prim-ministrul Maia Sandu le-a mulţumit acestora pentru toată munca şi nopţile nedormite de-a lungul anilor în care au stat la paza democraţiei.
„Am văzut, mai ales în ultimele zile şi săptămâni, reporteri care riscau cu securitatea personală pentru a afla adevărul, redacţii de ştiri care au lucrat fără încetare, jurnalişti care au fost ameninţaţi din cauza investigaţiilor.
Sunt convinsă că nu de mulţumirile politicienilor aveţi dumneavoastră nevoie, ci de schimbarea atitudinii şi, bineînţeles, de schimbarea legislaţiei, aşa încât să fiţi protejaţi, să aveţi acces la informaţii şi să puteţi munci în condiţii bune şi cu salarii bune”, a declarat premierul.
Maia Sandu a ţinut să menţioneze despre ineficienţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), îngrădirea accesului la informaţie de interes public, monopolizarea pieţei de publicitate, dar şi neglijarea interesului public de către televiziunea naţională, referindu-se şi la problemele financiare cu care se confruntă presa locală.
La rândul lor, reprezentanţii presei din Chişinău, ai celei locale, jurnaliştii de investigaţie, precum şi reprezentanţii organizaţiilor de media prezenţi la eveniment au semnalat şi despre inacţiunea şi ineficienţa Consiliului Concurenţei şi abuzurile de la Poşta Moldovei, care nu a livrat în unele localităţi ziare „incomode” fostei guvernări. Aceştia au mai vorbit despre faptul că în R. Moldova încă nimeni nu a fost pedepsit pentru că a agresat sau a făcut presiuni asupra jurnaliştilor.
În concluzie, jurnaliştii au solicitat reevaluarea tarifelor de chirie pentru mass media în instituţiile de stat, stabilirea unui rating corect al audienţei TV, susţinerea de către stat a producţiei de conţinut local, cultural şi educativ, înlocuirea membrilor de la CCA, precum şi demonopolizarea pieţei de publicitate.
Totodată, a fost accentuată necesitatea elaborării cadrului legal pentru transparentizarea finanţării instituţiilor mass media, dar şi revizuirea legii cu privire la datele cu caracter personal şi a celei cu privire la utilizarea dronelor.
Maia Sandu a precizat la finele întâlnirii că în perioada imediat următoare va fi elaborat un plan de acţiuni pe termen scurt, de 100 de zile, care va întruni o serie de măsuri pentru lichidarea problemelor din sistem şi asigurarea funcţionării unei prese libere şi independente.