CPR Moldova: Trebuie identificat lanţul de instituţii şi persoane responsabile de expulzarea profesorilor turci
alte articole
În contextul în care la 11 iunie 2019, CEDO a emis o hotărâre cu privire la modul în care au fost “expulzaţi” din Republica Moldova profesorii turci, pe data de 6 septembrie, experţii Centrului de Politici şi Reforme (CPR) Moldova consideră că şefa Biroului Migraţie şi Azil, Olga Poalelungi, trebuie să fie demisă.
Aşa cum era de aşteptat, menţionează experţii, CEDO a stabilit că instituţiile statului Republica Moldova au încălcat drepturi fundamentale, legi naţionale şi angajamente internaţionale. Mai mult decât atât, în urma hotărârii CEDO, Moldova trebuie să achite despăgubiri în sumă de 125 mii euro, iar statul trebuie să identifice lanţul de instituţii şi de persoane care sunt responsabile pentru gravele încălcări comise pe data de 6 septembrie 2018, au punctat experţii CPR.
„Acţiunile din 6 septembrie 2018 au fost pregătite din timp, a fost folosit un zbor special pentru a transporta grupul de profesori, iar „operaţiunea” s-a desfăşurat cu o mare rapiditate, pentru a nu oferi răgaz persoanelor vizate sau societăţii să reacţioneze. Totul a fost planificat astfel încât persoanele “expulzate” să nu poată ataca în instanţă deciziile ce le încalcă grav drepturile.
Grupului de profesori nu i s-a asigurat accesul la justiţie, dreptul la apărare, dreptul la viaţă privată şi familie. Unele dintre persoanele expulzate locuiau de peste 20 de ani în Moldova, erau căsătoriţi aici, aveau copii care s-au născut în Moldova şi care deţin cetăţenia ţării noastre. În decurs de câteva ore, ei au fost livraţi direct în mâinile autorităţilor turce, iar ulterior au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Ceea ce s-a întâmplat, a fost, de fapt, răpire de persoane şi transporul lor într-un stat în care siguranţa şi viaţa le este în pericol. Operaţiunea s-a desfăşurat în afara cadrului legal, fapt confirmat şi de CEDO”, se arată în analiza Centrului de Politici şi Reforme.
Totodată, CPR a ţinut să puncteze că Olga Poalelungi a acoperit în mod conştient o instituţie care a abuzat grav de atribuţiile sale, mai ales că în calitate de şefă a Biroului Migraţie şi Azil, aceasta ştia că unica instituţie din Moldova împuternicită să îndepărteze de pe teritoriul naţional persoane care reprezintă un pericol pentru securitatea naţională este instituţia pe care o conduce.
Serviciul de Informaţii şi Securitate poate prezenta Biroului Migraţie şi Azil (BMA) informaţii despre anumite persoane şi poate solicita îndepărtarea acestora de pe teritoriul naţional, dacă acestea reprezintă un real pericol pentru securitatea statului, au menţionat experţii. Cu toate acestea, decizia şi modul de îndepărtare a persoanelor, precum şi executarea acestei decizii, ţin de competenţa BMA.
„Dincolo de demiterea care trebuie să fie imediată, ne exprimăm speranţa şi că vor fi demarate investigaţii urgente şi corecte, care să stabilească întreaga listă de persoane, de la toate instituţiile, care au contribuit la răpirea şi “expulzarea” profesorilor turci. Prezenţa în această listă va presupune nu doar responsabilităţi de ordin moral, ci mai ales, răspundere penală”, au conchis experţii CPR Moldova.