ONG-uri de la Chişinău cer demisia Procurorului General Eduard Harunjen

Sub conducerea lui Harunjen, procurorii au filat şi interceptat membrii partidelor de opoziţie, a societăţii civile şi criticilor guvernării PD însă nu a întreprins nimic în cazurile corupţiei politice, şantajului şi intimidării la nivel înalt, afirmă Free Moldova şi Occupy Guguţă.
Eduard Harunjen, Procuror General
Eduard Harunjen, Procuror General (presedinte.md)

Organizaţiile civile Free Moldova şi Occupy Guguţă au lansat o petiţie online prin care cer demisia Procurorului General Eduard Harunjen, din motiv că în activitatea sa acesta s-ar fi condus de interesele de partid şi nu a slujit adevărului şi justiţiei.

Reprezentanţii societăţii civile menţionează că în special, sub conducerea lui Harunjen, s-au intentat dosare politice celor care au criticat anumite persoane a guvernării democrate, cum ar fi Pavel Grigorciuc, fie au demascat scheme de corupţie la nivel înalt, precum Gheorghe Petic şi Sergiu Cebotari.

„De asemenea, sub conducerea Procurorului General Eduard Harunjen, procurorii au cerut autorizaţii de la judecătorii de instrucţie pentru a intercepta masiv conversaţii telefonice ale membrilor partidelor de opoziţie, reprezentanţilor societăţii civile şi criticilor guvernării precedente şi a plasa aparate de ascultare şi supraveghere în casele acestora – acţiuni politice şi nu ale unei instituţii independente”, se mai arată în petiţie.

ONG-urile au ţinut să atenţioneze în context că procuratura nu a acţionat însă în cazurile marilor scheme de corupţie: a corupţiei politice, şantajului şi intimidării la nivel înalt. „Conducerea procuraturii nu a făcut nimic în a-şi curăţa propria instituţie de corupţie, a admis impunitate şi a făcut jocurile puterii în detrimentul atribuţiilor şi responsabilităţilor profesionale.”

În concluzie, Free Moldova şi Occupy Guguţă cer guvernării de la Chişinău numirea în baza concursului transparent, a unui nou Procuror General independent, nepartinic, integru şi bun profesionist.

De menţionat că în doar două ore petiţia a adunat peste 1300 de semnături.