Opinie: Unica soluţie a deblocării instituţionale a Curţii Constituţionale a Moldovei este ridicarea mandatului tuturor judecătorilor

O Curte Constituţională părtinitoare şi servilă care prin decizii politice a asigurat posibilitatea executării puterii de către PDM în detrimentul Constituţiei şi jurământului depus, de fapt s-a autodesfiinţat şi nu-şi mai poate exercita atribuţiile, afirmă Domnica Manole.
Domnica Manole, magistrat Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
17.06.2019

Fostă judecătoare la Curtea de Apel Chişinău, Domnica Manole consideră că prin revizuirea actelor din data de 7, 8 şi 9 iunie drept motiv fiind "situaţia de fapt din Republica Moldova" şi "transferul de putere", Curtea Constituţională (CCM) a demonstrat lipsă de imunitate la schimbările politice din ţară, ceea ce reprezintă o influenţa inadmisibilă asupra jurisdicţiei constituţionale. În prezent, unica soluţie a deblocării instituţionale a Curţii este ridicarea in corpore a mandatului judecătorilor CCM, susţine aceasta.

„Judecătorii CCM care au jurat să se supună numai şi numai Constituţiei, în situaţia în care au recunoscut deliberativ că şi-au încălcat jurământul, declarând în mod public că la adoptarea hotărârilor s-au condus de „circumstanţe”, au pierdut dreptul de a exercita funcţia de judecător constituţional. Încrederea societăţii în astfel de judecători nu mai poate fi pretinsă”, scrie Domnica Manole într-o declaraţie trimisă redacţiei.

În opinia fostei magistrate, o Curte Constituţională părtinitoare şi servilă care a venit să asigure posibilitatea executării puterii unei formaţiuni politice, indiferent de circumstanţe şi care nu a pus la baza deciziilor sale supremaţia Constituţiei de fapt s-a autodesfiinţat şi nu-şi mai poate exercita atribuţiile. „Judecătorul care şi-a încălcat odată jurământul, nu mai poate jura că acest lucru nu se va mai repeta.”

Domnica Manole a ţinut să concluzioneze că în lipsa unei autorităţi competente de a pune în aplicare sancţiunea legală de ridicare a mandatului de judecător pentru încălcarea jurământului în interese politice, desfiinţarea mandatului acestora urmează a fi realizată potrivit principiului simetriei, de aceeaşi autoritate care i-a numit.

De menţionat că, săptămâna trecută mai mulţi ex-judecători, inclusiv 3 foşti magistraţi ai CCM şi-au expus bănuiala că judecătorii constituţionali din R. Moldova nu au acţionat independent şi imparţial în procesul de luare a deciziilor din 7, 8 şi 9 iunie 2019, aceştia şi-au manifestat dezacordul total faţă de hotărârile şi acţiunile Curţii cerând revizuirea de urgenţă a hotărârilor adoptate care au instaurat haosul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor