Maia Sandu la Summitul pentru Democraţie: În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, UE şi alte naţiuni democratice

Maia Sandu, preşedintele R. Moldova
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova (presedinte.md)

Având un război în plină forţă la hotar şi fiind ţinta unor atacuri hibride finanţate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea statului, democraţia Republicii Moldova este fragilă, a menţionat preşedinta Maia Sandu la cea de-a doua ediţie a Summitului pentru Democraţie, organizat miercuri, 29 martie, şi găzduit de Statele Unite ale Americii. Totuşi, a adăugat şefa statului, autorităţile de la Chişinău nu vor permite acestor ameninţări să distrugă stabilitatea, securitatea sau modul de viaţă al cetăţenilor.

„O democraţie stabilă este ca un far – o lumină strălucitoare, pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Autorităţile Republicii Moldova lucrează cu sârguinţă pentru a construi o naţiune rezistentă şi pentru a consolida sprijinul oamenilor pentru democraţie, dar nu o putem face de unii singuri.

Căutăm aliaţi din rândul altor state democratice care să ne ajute să rămânem parte a lumii libere şi să ne sprijine în parcursul nostru de aderare la UE. Aceasta este singura cale de a proteja democraţia Republicii Moldova. Ne confruntăm cu provocări semnificative, dar suntem hotărâţi în angajamentul nostru de a le depăşi”, a declarat Maia Sandu în debutul discursului său.

Punctând că actuala guvernare a venit la putere într-o perioadă de politică coruptă, imediat după ce oligarhul fugar Vlad Plahotniuc a capturat statul confruntându-se practic cu toate procesele – politice, economice, sociale şi culturale, şi după ce deputatul fugar Ilan Şor a deposedat statul de un miliard de dolari, dosar în care este condamnat de prima instanţă, Maia Sandu a marcat totuşi că autorităţile au găsit o cale mai bună, optând pentru alegeri libere şi corecte şi pentru campanii finanţate prin donaţii transparente şi legale.

„Am introdus reforme care vizează eliminarea corupţiei din vamă, din sistemul bancar, din educaţie şi din administraţia publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupţiei din sectorul justiţiei. Ştim că această corupţie instituţională şi lipsa onestităţii în justiţie sabotează credinţa că democraţia poate oferi securitate, oportunităţi economice şi dreptate”, a subliniat lidera de la Chişinău.

De asemenea, preşedinta Sandu a făcut apel la aliaţii democratici ai Republicii Moldova să se alăture guvernării în introducerea unui regim global de sancţiuni pentru a identifica şi a descuraja cazurile de mare corupţie.

„Suntem mândri să conducem, în acest An al Schimbării, Cohorta Summit-ului pentru Cooperare Internaţională şi Anticorupţie, împreună cu Transparency International şi Institutul de Guvernare din Basel, şi să preluăm unii de la alţii bunele practici de investigare mai eficientă a cazurilor de corupţie la nivel înalt şi de recuperare a activelor dobândite ilicit.

În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, statele membre ale UE şi alte naţiuni democratice. Securitatea noastră şi încrederea noastră că democraţia poate livra rezultate şi o va face trebuie să fie împărtăşite şi de dumneavoastră. Cu alte cuvinte, stabilitatea noastră este în ʻinteresulʼ dumneavoastră”, a conchis Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe