Maia Sandu îşi doreşte reintegrarea Transnistriei înainte de aderarea la UE: Nu depinde doar de noi, Putin investeşte mult în dezinformare

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)
Maria Maevschi
08.05.2024

Autorităţile de la Chişinău îşi propun să reintegreze regiunea separatistă transnistreană în cadrul Republicii Moldova înaintea de aderarea la Uniunea Europeană în 2030, a declarat marţi, 7 mai, la Oslo preşedinta Maia Sandu, în cadrul conferinţei de presă comună cu prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Store.

„Scopul nostru şi misiunea noastră sunt să pregătim ţara pentru aderarea la UE până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem ţara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înainte de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem şi alte posibilităţi. Angajamentul nostru pentru o rezolvare paşnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a punctat şefa statului, potrivit Radio Chişinău.

Totodată, în discursurile lor, cei doi oficiali s-au referit la războiul hibrid fără precedent dus de Federaţia Rusă în întreaga Europa, în special în Republica Moldova, unde se încearcă destabilizarea situaţiei politice şi devierea proceselor democratice.

În context, premierul de la Oslo a anunţat un ajutor suplimentar pentru Republica Moldova în valoare de 350 de milioane de coroane, echivalentul a circa 30 de milioane de euro, care urmează să fie utilizat în sprijinirea sectorului energetic, educativ dar şi în susţinerea procesului democratic, a societăţii civile şi bunei guvernări.

„Alegeri importante urmează să aibă loc în Republica Moldova - prezidenţiale, un referendum privind integrarea europeană, dar şi alegeri parlamentare - şi deja putem observa o multitudine de atacuri hibride menite să destabilizeze agenda acestor evenimente. O nouă ameninţare de securitate în Europa, unde Rusia forţează toate limitele şi toate frontierele. Suntem alături de dumneavoastră şi de toate cele pentru care luptă cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat Jonas Gahr Store.

În ultimii ani, Moscova a recurs la o serie de acţiuni hibride precum şantaj energetic, presiuni economice, campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, interferenţe electorale şi chiar încercări de a da jos guvernarea, a menţionat preşedinta Maia Sandu, mulţumind cu această ocazie poporului norvegian pentru sprijinul oferit în depăşirea crizelor generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, notează sursa citată.

În context, Maia Sandu a ţinut să puncteze că Rusia îşi testează „instrumentele hibride” în Republica Moldova, ceea ce poate ajuta partenerii externi să înveţe cum să contracareze atacurile ruseşti îndreptate asupra continentului european observând cum Chişinăul îşi construieşte instrumentele în lupta cu atacurile cibernetice.

De asemenea, a precizat lidera de la Chişinău, „ştim că Rusia investeşte mult în dezinformare, nici o altă ţară, nici măcar una mult mai bogată decât Republica Moldova, nu poate să facă faţă resurselor pe care le investeşte Putin. De aceea avem nevoie să ne unim forţele”.

Agenţi ai Rusiei continuă să fie infiltraţi în instituţiile statului, chiar dacă s-au făcut eforturi pentru a curăţa sistemul de elemente ale Moscovei, a continuat Maia Sandu.

Amintim că la începutul acestui an, viceprim-ministrul pentru Reintegrare de la Chişinău, Oleg Serebrian, a vorbit despre reintegrarea economică şi socială a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.

„Vreau să subliniez încă o dată faptul că Republica Moldova este determinată să soluţioneze conflictul transnistrean exclusiv pe cale paşnică. Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene, poziţie împărtăşită şi de Chişinău şi de Kiev şi de partenerii noştri internaţionali.

Tot ceea ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova. Soluţionarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale paşnică, a dialogului, dar nu există o altă soluţie decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în Republica Moldova. Orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul”, a declarat Oleg Serebrian la sfârşitul lunii ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor