Criza din stânga Nistrului devine tot mai acută
alte articole
Regiunea separatistă din stânga Nistrului trece printr-o criză economică ce ia tot mai multă amploare în ultima perioadă. Potrivit unui reportaj difuzat de postul de televiziune Publika TV, benzinăriile riscă să rămână fără combustibil pentru că, de cel puţin trei luni, carburantul nu a mai fost importat în regiune. În oraşele Râbniţa şi Grigoriopol benzina deja s-a terminat, iar în celelalte localităţi rezervele sunt la limită.
Totodată, produsele alimentare s-au scumpit drastic în ultimele săptămâni. Majoritatea produselor alimentare şi-au dublat preţul în mai puţin de două săptămâni. Comercianţii afirmă că scumpirile sunt inevitabile din moment ce majoritatea produselor care sunt importate din ţările vecine sunt achitate în valută străină.
O locuitoare din zona Transnistreană s-a arătat indignată de instabilitatea economică din cauza căreia suferă majoritatea locuitorilor regiunii, presupunând că cineva profită pe seama scumpirilor. „Eu cred că au făcut-o în mod intenţionat. Cuiva îi convine”
Pe marginea acestui subiect şi-a expus opinia şi Alexandru Zubco, juristul asociaţiei Promo-Lex, care afirmă că locuitorii deja s-au obişnuit să înfrunte anumite greutăţi.
Pe de altă parte însă, la moment, au loc anumite confruntări între aşa numitul Soviet Suprem, cei care ţin monopolul agenţilor economici, şi administraţia, a subliniat Zubco. Respectiv, „pe fonul acestor dezbateri între ei, politice şi economice, criza se adânceşte şi mai mult.”
Detaliind, Zubco mai menţionează că până în luna mai, Transnistria a trecut printr-o criză salarială, situaţie în care toţi angajaţii bugetari nu au primit salariile pentru o perioadă de aproape jumătate de an. Chiar dacă această etapă a fost depăşită prin negocierea unui credit, la moment, criza ia o nouă înfăţişare. Preţurile cresc, iar produsele alimentare devin tot mai greu de găsit.
Una dintre soluţiile transnistrenilor, potrivit lui Zubco, reprezintă procurarea produselor alimentare de pe teritoriul Republicii Moldova. Alţii însă, aleg să meargă în Odessa, Ucraina.
Ion Iovcev, directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, a declarat într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii Fabrika de la postul de televiziune Publika TV că în regiunea separatistă este tot mai dificil de supravieţuit. „Vitrinele magazinelor sunt aprope goale, rubla transnistreană s-a devalorizat foarte mult, cei care primesc transferuri din afară fac coadă la băncile din Varniţa pentru ca să evite valuta transnistreană”, a descris Iovcev situaţia.
Vitalie Gamurari, rectorul Universităţii Libere Internaţionale de la Chişinău a venit cu o critică la adresa regimului de la Chişinău în ceea ce priveşte situaţia actuală din stânga Nistrului. „Clasa politică e responsabilă de ceea ce se întâmplă în Transnistria lîn prezent. În ultimii douăzeci şi ceva de ani, reformele au fost doar mimate” a subliniat Gamurari în cadrul aceleiaşi emisiuni.