Moldova, asistată de experţi NATO în elaborarea Strategiei Militare

Experţi NATO acordă asistenţă Ministerului Apărării pentru analiza capacităţilor de apărare şi în elaborarea Strategiei Militare care prevede dezvoltarea Forţelor Armate şi angajamentele Guvernului privind alocarea resurselor necesare.
Experţi NATO la Chişinău.
Experţi NATO la Chişinău. (www.army.md)

Un grup de experţi NATO în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie curent, au efectuat o vizită de lucru la Ministerul Apărării, pentru a acorda asistenţă Republicii Moldova în elaborarea Strategiei Militare (SM RM) a ţării.

“La Chişinău, experţii au desfăşurat întrevederi şi şedinţe de lucru cu reprezentanţii subdiviziunilor Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major, responsabili de întocmirea documentului. Discuţiile au avut ca subiect principal modul de elaborare şi structura viitoarei SM RM, dar şi analiza mediului de securitate al Moldovei din punct de vedere militar şi impactul acestuia asupra stabilirii obiectivelor şi direcţiilor de acţiune a Forţelor Armate”, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Strategia Militară, elaborată de Ministerul Apărării şi Marele Stat Major, este documentul care face referinţă la dezvoltarea Forţelor Armate şi reprezintă, în general, angajamentele pe care şi le asumă Guvernul, pentru o perioadă medie de timp la acest compartiment.

Potrivit sursei citate, în ierarhia documentelor strategice de securitate şi apărare naţională, această strategie face o analiză a mediului de securitate, riscurilor cu caracter militar, obiectivelor militare, capabilităţilor necesare şi priorităţilor realizării acestora, conceptelor de întrebuinţare a Forţelor Armate, sarcinilor categoriilor de forţă, structurii forţelor, pregătirii şi înzestrării acestora, dar şi resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor documentului.

Strategia Militară este realizată în conformitate cu prevederile Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare a Republicii Moldova (Defence Capacity Building Initiative — DCBI), la care Republica Moldova a aderat în septembrie 2014, în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor. Iniţiativa respectivă prevede acordarea de către NATO a asistenţei pentru analizarea capacităţilor curente de apărare a Republicii Moldova şi identificarea domeniilor care urmează să fie dezvoltate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe