Şalaru: Ucraina este de acord cu un coridor verde pentru retragerea armatei ruse din R.Moldova

Ucraina este gata să pregătească un „coridor verde” pentru evacuarea trupelor ruse şi armamentului din Cobasna. Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Şalaru, şi omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înţelegere în acest sens,relatează portalul deschide.md
Anatol Şalaru, ministrul Apărării
Anatol Şalaru, ministrul Apărării (facebook.com)

Anatol Şalaru a declarat pentru Deschide.md că muniţiile din Cobasna reprezintă un pericol enorm atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina şi regiunea transnistreană iar până la finele anului urmează să fie definitivat planul de retragere al armamentului, dar şi a trupelor speciale ruse (GOTR).

„Am discutat crearea unui coridor special pentru militarii ruşi, aflaţi în regiunea transnistreană şi pentru armamentul şi muniţia care este depozitată la Cobasna. Am fost informat oficial că partea ucraineană este gata să pregătească un coridor pentru evacuarea armatei ruse şi a armamentului. Am stabilit că urmează să trimitem specialiştii noştri în Ucraina pentru a elabora partea tehnică: să examineze căile de ieşire din Republica Moldova, intrare în Ucraina, pe unde vor putea circula. Apoi urmează să informăm OSCE, pentru că noi vrem ca această operaţiune să fie sub egida OSCE şi ONU. Până la sfârşitul acestui an urmează să mai avem o întrevedere oficială pentru a finaliza discuţiile şi a aproba etapele care urmează să le parcurgem în cadrul operaţiunii de evacuare a armamentului din regiunea transnistreană. Urmează să ne adresăm instituţiilor internaţionale pentru a face presiuni asupra Rusiei să-şi retragă armamentul şi armata. Noi oferim toate căile: maritim, terestru şi aerian”, a declarat Ministrul Apărării pentru sursa citată.

Anatol Şalaru a precizat că Republica Moldova practic nu va suporta cheltuieli, iar o parte din muniţii care sunt în stare gravă de degradare vor fi distruse cu suportul material şi financiar al Statelor Unite şi OSCE.

Pe de altă parte, ministrul moldovean al Apărării a solicitat părţii ucrainene să-l declare pe liderul PSRM, Igor Dodon, persoană indizerabilă pe teritoriul statului vecin. „Declaraţiile lui sunt un precedent foarte periculos. În cazul în care recunoaşte anexarea Crimeei în urma unui referendum, acelaşi lucru poate fi făcut şi pentru Transnistria, deoarece şi ei au făcut un referendum prin care au cerut unirea cu Rusia”, a explicat el.

Reamintim că anterior, Şalaru a vorbit despre trei posibilităţi de retragere a armamentului: pe cale terestră (prin tranzitarea teritoriului ucrainean); pe cale aeriană (prin aeroportul de la Mărculeşti) şi pe cale maritimă (prin intermediul portului Giurgiuleşti). „Noi le asigurăm toate condiţiile, numai să vrea!”, a mai spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe