Maia Sandu a primit premiul GDS: Distincţia aparţine cetăţenilor R. Moldova care au luptat împotriva unor regimuri autoritare
alte articole
Grupul pentru Dialog Social (GDS) din România a decernat premiul pe anul 2020 noii preşedinte a Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru merite în consolidarea democraţiei şi statului de drept.
Preşedintele GDS, Andrei Cornea, a menţionat în timpul decernării online a premiului cu transmisiuni live de la Bucureşti şi Chişinău că au fost ani în care decernarea acestuia a produs conflicte de interior care au fost pe punctul să rupă Grupul pentru Dialog Social, anul acesta, însă, propunerea a fost întâmpinată cu unanimitate şi cu mare bucurie.
În primul rând membrii GDS au fost impresionaţi de răbdarea Maiei Sandu de a construi o politică europeană, de tip modern, în R. Moldova, o politică bazată pe civism şi pe drepturile omului, a declarat în context expertul Sorin Ioniţă, notând că a fost un efort întins pe mai mulţi ani şi cu resurse foarte puţine, ceea ce nu se întâmplă des în regiunea est europeană.
Totodată, membrii GDS au fost impresionaţi şi de contrastul extrem de teribil între dificultatea situaţiei sociale şi politice din R. Moldova, o ţară cu o populaţie de şapte ori mai mică decât a României dar de şapte ori mai complicată politic, şi performanţa care a dus, după câţiva ani de construcţie, la succes.
Sorin Ioniţă a ţinut să mai sublinieze că al treilea motiv pentru care s-au decis să-i decerneze premiul este că Maia Sandu a reuşit să împlinească această construcţie de tip european fiind femeie şi demonstrând calităţi de lider remarcabile.
„Aveţi o sarcină teribil de grea, nu numai de a conduce o ţară, dar aveţi sarcina de a deveni un model 'de rol', o sursă de inspiraţie pentru mii sau zeci de mii de tineri dar şi pentru femei la început de carieră, pentru adolescente, pentru studente, pentru eleve de liceu care văd în dumneavoastră un exemplu că se poate”, a afirmat expertul.
Preşedintele Maia Sandu a mulţumit Grupului pentru Dialog Social pentru înalta apreciere spunând că se simte onorată să facă parte din rândul personalităţilor care au mai primit premiul, dar, totuşi, distincţia ar aparţine cetăţenilor R. Moldova, pentru ca ei sunt cei care au luptat şi continuă să lupte pentru valorile democratice.
„Cetăţenii R. Moldova sunt cei care au rezistat în timpuri foarte grele, au luptat împotriva unor regimuri autoritare, au ieşit în stradă ca să nu permită corupţilor să prindă rădăcini la putere. Aceşti oameni, în pofida presiunilor, au muncit şi au luptat pentru democraţie”, a declarat şeful statului în cadrul evenimentului.
Mai mult, moldovenii din diasporă au mers la vot, unii dintre ei parcurgând sute sau chiar mii de km ca să voteze. Acasă oamenii nu s-au lăsat intimidaţi, speriaţi de presiuni sau manipulaţi de propagandă şi au continuat să lupte pentru democraţie, aceasta fiind cea mai mare realizare.
„Am o sarcină foarte dificilă, dar o să mă sprijin pe încrederea cetăţenilor şi împreună cu ei o să reuşim să construim o ţară democratică, în care oamenii oneşti pot să trăiască bine şi în care să creadă. Sunt sigură că împreună cu toţi oamenii care ne sprijină o să reuşim în continuare să construim în R. Moldova o societate de care să fim mândri cu toţii”, a concluzionat Maia Sandu.
Grupul pentru Dialog Social a fost înfiinţat imediat după Revoluţia Română, pe 31 decembrie 1989, şi acordă premiul din 1994. Membrii GDS susţin că fiecare premiu a fost atribuit unei personalităţi sau unei instituţii care a contribuit la fundamentarea democraţiei în România şi care a pus umărul la consolidarea societăţii civile.
Singurul cetăţean al R. Moldova care l-a mai primit este Ilie Ilaşcu (în anul 1995) care „a militat în mod consecvent, prin mijloace politice, pentru apărarea valorilor europene, a legalităţii şi statului de drept, perfect conştient de riscul pe care şi-l asumă în înfruntarea solitară a unei structuri politico-militare de tip sovietic.”
Premiul atribuit virtual va ajunge la Chişinău în format fizic săptămâna viitoare.