Dionis Cenuşă: Maia Sandu - primul preşedinte al R. Moldova fără trecut sovietic


Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova (presedinte.md)

Republica Moldova are primul preşedinte în istorie votat direct, integru şi fără vreun trecut sovietic, constată politologul Dionis Cenuşă, care promite că va veni în continuare doar cu critică constructivă pentru a maximiza rezultatele mandatului noului şef al statului, strict în interes public, nu de partid.

Toţi cei 5 preşedinţi până la Maia Sandu fie aveau probleme cu integritatea (Dodon, Voronin, Lupu), nu au fost aleşi prin vot direct (Timofti, Ghimpu, Lupu, Voronin, Snegur) sau au fost o reminiscenţă a sistemului sovietic (Voronin, Lucinschi, Snegur).

La ceremonia de învestire, Maia Sandu a menţionat printre altele că priorităţile momentului sunt pandemia şi criza economică. Trebuie salvate vieţi şi locurile de muncă ale oamenilor.

„Ca preşedinte, vă voi sluji cu încredere şi am să mă uit în ochii voştri aşa cum m-am uitat de fiecare dată în ochii părinţilor mei: cu recunoştinţă, cu onestitate şi cu ambiţie. Vreau să fim cu toţii mândri de cum va arăta Moldova peste patru ani.

Voi fi un preşedinte transparent şi deschis, care explică mereu ce vrea să facă, care se consultă înainte de a lua decizii, care recunoaşte când greşeşte, care este în contact permanent cu oamenii.

Voi fi un preşedinte onest şi integru, care nu a fost şi nu va fi implicat niciodată în scheme de corupţie.

Voi fi un preşedinte corect, care va spune lucrurilor pe nume, care nu-i va menaja pe cei care încalcă drepturile cetăţenilor şi interesul ţării.

Voi fi un preşedinte care uneşte. Care respectă toţi cetăţenii Republicii Moldova.

Voi fi un preşedinte modest, care înţelege că funcţia este o mare responsabilitate, nu o sursă de privilegii.

Voi fi un preşedinte care preţuieşte competenţa şi care va promova şi susţine oamenii în bază de merite.

Voi respinge compromisurile care compromit.

Voi fi un preşedinte care va spune mereu adevărul, cu empatie şi fermitate.

Voi fi preşedintele integrării europene a ţării, care va scoate ţara din izolare internaţională şi o va întoarce cu faţa spre partenerii săi externi”, a declarat Maia Sandu, care a mai precizat că nu are alt proiect mai important în următorii patru ani decât reuşita Moldovei.