Maia Sandu: Poftele nelimitate ale hoţilor conectaţi cu politicul şi justiţia au alungat din R. Moldova un milion de oameni

Corupţia în Moldova
Corupţia în Moldova (facebook.com)

Delapidările din bugetul public, înstrăinarea voluntară a proprietăţilor statului, lipsa de independenţă a justiţiei, persecutarea primarilor pe motive politice şi incapacitatea instituţiilor abilitate cu identificarea şi combaterea corupţiei mari - sunt câteva dintre problemele critice abordate marţi de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul primei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate.

Deşi în CSS sunt delegaţi, prin lege, reprezentanţi ai unor instituţii publice responsabile pentru lupta împotriva corupţiei, Maia Sandu a declarat că îşi rezervă dreptul de a nu-i invita pe toţi la unele şedinţe, pe motiv că are dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii corecte ce ţin de securitatea R. Moldova.

Aceasta a mai ţinut să sublinieze că, în pofida celei mai complexe legislaţii şi mai sofisticate infrastructuri instituţionale, pe moment, în Republica Moldova nu există niciun indiciu ce ar proba efortul instituţiilor care trebuie să asigure securitatea statului de a-şi îndeplini atribuţiile şi a desfăşura acţiuni reale anticorupţie.

În opinia preşedintei, corupţia, şi în special corupţia mare, reprezintă cel mai mare pericol la adresa statului şi a bunăstării cetăţenilor. „În ultimii 30 de ani cetăţenii Republicii Moldova au fost furaţi în mod sistematic de un grup de hoţi, chiar criminali aş spune, conectaţi cu politicul şi cu justiţia. Poftele nelimitate ale acestor hoţi protejaţi de lege au sărăcit sute de mii de oameni şi au alungat din ţară un milion de oameni.”

Pentru agenda următoarelor şedinţe ale Consiliului Suprem de Securitate (CSS), şeful statului a făcut publice zece subiecte prioritare: furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Chişinău, dosarul companiilor de asigurări, delapidarea patrimoniului moldovenesc din Ucraina, finanţarea ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale, dosarul „Laundromat”-ului rusesc, contrabanda cu produse de tutungerie, traficul de droguri şi anabolizante, defrişările ilegale, capacitatea de răspuns a statului la pandemia Covid-19.