China încalcă sancţiunile: prinsă în flagrant ajutând Iranul să exporte ţiţei

Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)

Autorităţile indoneziene au declarat că au sechestrat două tancuri petroliere suspectate că au transferat ilegal petrol în weekend, când au fost prinse „în flagrant”.

Nava MT Horse, sub pavilion iranian şi nava Freya, sub pavilion panamez, au fost sechestrate duminică în apele din provincia Kalimantan din vestul Indoneziei şi escortate în insula Batam din provincia Insulele Riau, potrivit pazei de coastă indoneziene.

Oficialii forţelor pazei de coastă indoneziene au surprins tancurile petroliere „în flagrant” în timpul unui presupus transfer ilegal de ţiţei de la o navă la alta, oprind, în acelaşi timp, o deversare de petrol în jurul vasului Freya, petrolierul care încărca ţiţeiul.

Citiți și Parlamentul iranian votează o lege care cere "distrugerea Israelului"

O căutare efectuată de Reuters asupra originilor navei a concluzionat că MT Freya este administrat de o companie chineză cu sediul în Shanghai, în timp ce MT Horse este deţinut de o companie iraniană de tancuri petroliere.

Se pare că cei 61 de membri ai echipajului navei ar fi în principal de naţionalitate chineză şi iraniană. Aceştia sunt reţinuţi de atunci.

Tancurile, fiecare capabil să transporte 2 milioane de barili de petrol, sunt de asemenea acuzate de alte câteva încălcări ale legislaţiei, inclusiv de a nu afişa steagurile naţionale, de a opri sistemele de identificare şi urmărire şi de ancoraj ilegal.

Organizaţia Maritimă Internaţională solicită navelor să utilizeze transpondere pentru siguranţă şi transparenţă. Iranul a fost acuzat de numeroase ori că opreşte sistemele de identificare şi dezactivează sistemele de urmărire pentru a evita sancţiunile SUA.

Incidentul de duminică vine după mai multe investigaţii internaţionale asupra Chinei, care rămâne cel mai mare cumpărător de petrol iranian.

Citiți și Fost agent CIA afirmă că Iranul este adevăratul autor al atentatului de la Lockerbie şi că CIA a ascuns dovezile

Casa Albă a avertizat companiile de transport maritim chineze în 2019 să nu oprească transponderele navelor lor pentru a ascunde faptul că facilitează operaţiuni de export de petrol iranian.

În 2018, fostul preşedinte Donald Trump a impus sancţiuni asupra exportului de petrol al Teheranului în întreaga lume, cu scopul de a-l reduce la zero, acuzând regimul islamic că sprijină teroriştii, construieşte şi răspândeşte rachete balistice şi falsifică date despre dezvoltarea armelor nucleare.

Citiți și Franţa pune presiune asupra noii administraţii a SUA. Susţine că Iranul îşi fabrică bomba

Sancţiunile vizează sectorul energetic, deoarece majoritatea veniturilor obţinute din exporturile iraniene provin din petrol. Veniturile iraniene au fost profund afectate după ce Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear JCPOA, semnat în 2015 cu puterile mondiale.

În ultimele luni, MT Freya a livrat două încărcături de ţiţei totalizând aproximativ 4 milioane de barili în portul Qingdao de pe coasta de est a Chinei şi portul Yingkou din nord-est, a declarat Emma Li, analist senior pentru ţiţei la Refinitiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe