Maia Sandu a decernat Diplome de Onoare absolvenţilor care au obţinut media 9,6-10 la examenele de Bacalaureat

Contăm pe contribuţia creatoare a generaţiei tinere. Între timp, noi vom porni - alături de noua majoritate parlamentară şi de viitorul Guvern - o curăţenie generală în toată ţara, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu a decernat Diplome de Onoare absolvenţilor care au obţinut media 9,6-10 la examenele de Bacalaureat
Maia Sandu a decernat Diplome de Onoare absolvenţilor care au obţinut media 9,6-10 la examenele de Bacalaureat (presedinte.md)

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a decernat miercuri, 14 iulie, Diplome de Onoare absolvenţilor de liceu din întreaga ţară, care au obţinut o medie între 9,6-10 la examenele de Bacalaureat.

„Avem tineri foarte buni, de care suntem mândri. Unii dintre absolvenţi vor rămâne să înveţe în Moldova, alţii vor merge la studii peste hotare, dar sper că, peste câţiva ani, toţi vor pune umărul la reconstruirea şi dezvoltarea Republicii Moldova.

Contăm pe contribuţia creatoare a generaţiei tinere. Între timp, noi vom porni - alături de noua majoritate parlamentară şi de viitorul Guvern - o curăţenie generală în toată ţara”, a subliniat şefa statului care, după ceremonia de decernare a premiilor, a invitat absolvenţii să viziteze Preşedinţia.

Redăm mai jos mesajul integral al Maiei Sandu în cadrul decernării Diplomei de onoare a Preşedintelui Republicii Moldova celor 105 absolvenţi, în semn de apreciere pentru munca şi perseverenţa lor.

„Dragi absolvenţi,

Vă felicit călduros pentru performanţa voastră la examenele de bacalaureat.

Ştiu că aceste examene au fost o încercare pentru răbdarea, pentru emoţiile, încrederea în cunoştinţele voastre. Şi totuşi aţi reuşit, în pofida tuturor greutăţilor. Aţi obţinut un rezultat foarte bun. Munca voastră în anii de studii, serile lungi asupra temelor, orele petrecute după program - toate aceste eforturi nu au trecut în zadar.

V-aţi convins prin propria experienţă că munca se răsplăteşte. Dacă e făcută bine, cu responsabilitate şi pasiune. Muncind, poţi schimba realitatea din jurul tău. Muncind, îţi poţi afla propriul potenţial. Afli că eşti capabil să faci multe lucruri - nu teoretic, ci din practică, la propriu.

Vă îndemn să nu vă temeţi de muncă. Îndrăzniţi, încercaţi, greşiţi, corectaţi greşelile şi mergeţi înainte. Trataţi greutăţile ca pe nişte probleme care pot fi rezolvate, care vă vor face mai puternici, mai competenţi, mai încrezători. Ele vă vor deschide noi oportunităţi şi vă vor ajuta să creşteţi. Munca mea alături de echipă m-a adus la minister, la Guvern şi apoi la Preşedinţie - dacă vă doriţi izbânda cu adevărat, puteţi reuşi.

În ultimii doi ani, aţi trecut prin experienţa unică a învăţării în pandemie. Aţi fost nevoiţi să vă antrenaţi atenţia într-un mediu de studii nou, aţi fost privaţi de contactul cu semenii timp de mai multe luni. Profesorii au avut o sarcină şi mai grea - ei au învăţat din mers să predea cursuri online sau în regim hibrid, cu puţină pregătire şi cu posibilităţi tehnice limitate.

Dar şi aceste greutăţi ne-au servit o lecţie preţioasă. Pandemia ne-a învăţat să fim adaptabili. Ne-a arătat că în lumea modernă - una în continuă schimbare - reuşesc acei care se pot adapta. Acei care învaţă din mers şi care sunt pregătiţi să se reinventeze. Împrieteniţi-vă cu instabilitatea, ea devine o constantă a vieţii noastre şi a viitorului.

Asta este cu atât mai important, cu cât revoluţia tehnologică schimbă piaţa muncii. Apar profesii noi, mulţi semeni de-ai voştri lucrează astăzi pe platforme care nu existau cinci sau zece ani în urmă. Nu putem şti cu siguranţă dacă profesia aleasă astăzi ne va servi la fel de bine şi peste 20 de ani - de aceea, trebuie să ştim să învăţăm şi, mai ales, să fim gata să învăţăm pe tot parcursul vieţii.

Planurile voastre de mai departe, cel mai probabil, sunt ca şi făcute. Ştiţi unde veţi merge la facultate. Unii dintre voi vor merge la studii peste hotare, alţii vor rămâne să înveţe aici, în Republica Moldova. Oricare ar fi alegerea voastră, noi suntem mândri de voi şi ştim că sunteţi foarte buni şi că vă veţi descurca şi de acum încolo. Ştiu că, din păcate, Republica Moldova nu este acum un loc foarte atractiv pentru tineri. Dar eu îmi doresc ca oamenii noştri, tinerii noştri să poată să rămână în Republica Moldova, iar cei plecaţi - să revină acasă. Pentru aceasta vom porni în curând - alături de echipa mea, de noua majoritate parlamentară şi de viitorul Guvern - o curăţenie generală în toată ţara. Vom avea mult de lucru - în toate instituţiile şi domeniile, în toate localităţile.

În acest efort, avem nevoie de contribuţia creatoare a generaţiei tinere - ca să găsim împreună soluţii durabile pentru problemele de mediu, pentru regândirea consumului şi pentru transformarea tehnologică a economiei. Sper foarte mult că, după absolvirea universităţii, specialişti în domeniile alese, veţi pune umărul la reconstruirea şi dezvoltarea ţării noastre.

Astăzi veţi primi Diploma de onoare a Preşedintelui Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru munca şi perseverenţa voastră de până acum. Luaţi-o ca pe un gest de încurajare şi că pe un credit de încredere din partea ţării. Vă doresc mult succes în continuarea studiilor şi în realizarea viselor voastre. Şi sper foarte mult că visele voastre sunt legate de Republica Moldova.

Vă felicit încă o dată pe dumneavoastră, îi felicit pe părinţii şi profesorii dumneavoastră! Mult succes!”

În acest an, 18 elevi au absolvit liceul cu media 10; doi elevi cu media 9,8; 84 de elevi cu media 9,75 şi un elev cu media 9,6.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe