SUA a felicitat poporul R. Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate. Rusia ameninţă că vor consolida factorul transnistrean

Ambasada SUA la Chişinău
Ambasada SUA la Chişinău (facebook.com/ambasada sua)

Statele Unite a felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Ne alăturăm concluziilor preliminare ale OSCE şi ODIHR, care au constatat că alegerile au fost bine administrate, competitive şi că libertăţile fundamentale au fost în mare măsură respectate”, se arată într-un comunicat al ambasadei SUA la Chişinău.

Misiunea diplomatică a SUA a îndemnat autorităţile Republicii Moldova să abordeze preocupările ridicate de ODIHR în raportul său, inclusiv consolidarea imparţialităţii depline a Comisiei Electorale Centrale, supravegherea eficientă a finanţării campaniilor şi abordarea cadrului legal insuficient pentru reglementarea soluţionării litigiilor electorale.

„Ne-am angajat să ne consolidăm parteneriatul cu Moldova pe baza valorilor democratice comune şi aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu noul guvern pentru a ne dezvolta relaţia bilaterală şi cooperarea”, se mai arată în comunicat.

După victoria zdrobitoare a PAS, partidul Maiei Sandu, în alegerile de duminică Moscova a lansat avertismente la adresa Chişinăului. Oficialii ruşi vorbesc despre „ingerinţe externe” în alegerile din Moldova şi ameninţă că s-ar putea folosi de Transnistria dacă noul guvern se va poziţiona contra Moscovei.

„Politica rusă faţă de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat, luni, şeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică şi Relaţii cu Compatrioţii, Leonid Kalaşnikov.