Şeful MI5 atrage atenţia asupra pericolelor venite din partea agenţilor chinezi şi ruşi

hacker
hacker

Şeful contraspionajului britanic a avertizat populaţia, miercuri, să trateze ameninţarea spionajului din Rusia şi China la fel de serios ca şi activităţile teroriste, atenţionând că spionii străini încearcă să fure tehnologie, să semene discordie şi să atace infrastructura.

Directorul General al Serviciului de Securitate (MI5), Ken McCallum, a declarat că serviciile secrete britanice au înregistrat 10.000 de încercări ale spionilor străini care urmăresc să manipuleze oamenii obişnuiţi din Marea Britanie.

Consecinţele spionajului efectuat de puteri străine pot varia „de la frustrare şi neplăceri, până la pierderea mijloacelor de trai, posibil până la pierderea de vieţi omeneşti”, a susţinut McCallum într-un discurs ţinut la Thames House, sediul central al MI5 din Londra.

Spionii britanici susţin că atât China, cât şi Rusia au încercat să fure date sensibile din punct de vedere comercial şi proprietate intelectuală, să intervină în politică şi să semene dezinformare.

Atât Rusia, cât şi China neagă că se amestecă în Occident, că încearcă să fure tehnologie, să efectueze atacuri cibernetice sau să semene discordie.

McCallum, spion de carieră, a declarat că întreaga ţară ar trebui să fie atentă la ameninţarea spionajului străin.

"Vedem că li s-au furat descoperirile universităţilor şi cercetătorilor geniali din Marea Britanie; vedem companii ruinate de pierderea avantajului competitiv la care au lucrat cu atenţie", a spus el.

"Acest lucru se întâmplă la scară largă. Şi ne afectează pe toţi. Locurile de muncă din Marea Britanie, serviciile publice din Marea Britanie, viitorul Regatului Unit".

MI5 a început ca un serviciu de contraspionaj în 1909, concentrându-se mai întâi pe ameninţarea din partea Germaniei şi apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial, s-a concentrat pe ameninţarea Războiului Rece reprezentată de agenţii Uniunii Sovietice.