Germania avertizează - zona Euro nu este obligată să salveze Grecia
alte articole
Un legiuitor senior german a avertizat că Europa nu mai este obligată să salveze Grecia în faţa problemelor economice din moment ce ţara şi-a pierdut importanţa sistemică pentru Zona Euro.
Michael Fuchs, membru conservator al Parlamentului german şi aliat al cancelarului german Angela Merkel, a acuzat politicienii greci că îşi şantajează partenerii din blocul european.
“Dacă Alexis Tsipras din partidul grec de stânga Syriza crede că poate suspenda eforturile pentru reformă şi măsurile de austeritate, atunci troica va trebui să suspende creditele pentru Grecia”, a spus Fuchs publicaţiei Rheinische Post.
“Situaţia este complet diferită de acum trei ani”, a spus Fuchs, adăugând: “Vremurile în care trebuia să salvăm Grecia au trecut. Nu mai există potenţial pentru şantaj politic. Grecia nu mai este de o importanţă sistemică pentru euro”.
Comentariile sale au fost făcute după ce Parlamentul grec a fost dizolvat miercuri la cererea premierului Antonis Samaras în contextul în care Parlamentul a eşuat să aleagă un nou preşedinte după trei runde consecutive de votare.
Samaras a avertizat că Grecia ar putea fi forţată să plece din Zona Euro dacă partidul anti-austeritate Syriza, care în prezent conduce în sondaje, va câştiga alegerile în 25 ianuarie.
Societatea civilă din Grecia susţine însă ideea că nu populismul clasei politice a adus finanţele ţării în sapă de lemn, ci corupţia adâncă a politicienilor sprijiniţi de Europa.
Syriza a promis că va schimba măsurile de austeritate care au securizat un program de salvare economică a ţării de către “troică”– Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.
În plus, partidul de stânga va urmări să şteargă monumentala datorie de 320 de miliarde de euro – ambiţii care au renăscut temerile conflictelor cu creditorii şi excluderea Greciei din zona euro.
Grecia a fost la un pas de faliment în 2010, şi a supravieţuit doar datorită pachetelor internaţionale de salvare, primind împrumuturi internaţionale în valoare de 240 miliarde de euro.
Societatea civilă din Grecia susţine însă ideea că nu populismul clasei politice a adus finanţele ţării în sapă de lemn, ci corupţia adâncă a politicienilor sprijiniţi de Europa.