Magistraţii judecă cererea de arestare a fermierului milionar Iustin Paraschiv

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă astăzi cererea de arestare preventivă a omului de afaceri Iustin Paraschiv, formulată de procurorii DNA. Procurorii anticorupţie au cerut arestarea în lipsă a fermierului milionar, deoarece Paraschiv nu a fost găsit la domiciliu de polţişti.
Sediul DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.11.2013

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă astăzi cererea de arestare preventivă a omului de afaceri Iustin Paraschiv, formulată de procurorii DNA. Procurorii anticorupţie au cerut arestarea în lipsă a fermierului milionar, deoarece Paraschiv nu a fost găsit la domiciliu de polţişti.

Omul de afaceri prezent în Top 100 cei mai bogaţi oameni din România, a fost pus sub acuzare de către procurorii anticorupţie în dosarul evaziunii fiscale de peste 50 de milioane de euro din domeniul alimentar. În acelaşi dosar mai sunt investigaţi senatorul Nicolae Bădălău - în stare de libertate -, procuroarea Angela Nicolae şi fiul acesteia, Daniel Nicolae - arestaţi preventiv pentru 29 de zile - şi alţi afacerişti şi acţionari ai unor mari companii din industria cărnii.

“DNA a cerut arestarea în lipsă în cazul lui Iustin Paraschiv. La acest moment există informaţia că acesta nu s-ar afla în ţară. El este citat mâine [vineri – n.r.] la Înalta Curte”, au declarat, pentru r/News, surse din cadrul Direcţiei Anticorupţie

Paraschiv a negat zvonurile conform cărora ar fi fugit din ţară şi a declarat că se va prezenta astăzi la instanţa supremă, potrivit Agerpres.

Procurorii DNA îl acuză pe Paraschiv "că a iniţiat, constituit sau aderat la un grup infracţional organizat şi de evaziune fiscală," firmele sale aducând un prejudiciu de peste 10 milioane euro statului român.

Conform DNA, Justin Paraschiv face parte din gruparea formată din oameni de afaceri români şi de origine arabă, condusă de Moubarak Mahmoud Sleiman, care, printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale fantomă, au păgubit statul cu peste 50 de milioane de euro, prin neplata taxelor la buget.
„În intervalul 2010-2013, membrii reţelei infracţionale au derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice (…) iar reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală”, potrivit DNA.
Un rol important în cadrul reţelei infracţionale l-ar fi jucat grupul de firme Carmistin, condus de Justin Ovidiu, împreună cu sora lui, Carmina Paraschiv.
"El este cel mai tânăr fermier milionar: Iustin Paraschiv", scria în aprilie 2013 agrointel.

"Iustin Paraschiv (31 de ani) este cel mai tânăr milionar în euro din România. Primul milion l-a făcut la 23 de ani iar acum are 65-70, potrivit Capital. 10-12 milioane vin din agricultură, ceea ce îl plasează pe locul 39 în topul fermierilor bogaţi.

Conform biografiei din presă, Iustin Paraschiv a intrat în afaceri încă de pe băncile facultăţii pentru a-şi „ajuta” părinţii care deţineau un abator şi o carmangerie. După un an de muncă alături de ei, Iustin a trecut pe cont propriu şi a înfiinţat propria firmă.

În prezent, Paraschiv a ajuns să conducă un "imperiu" în domeniul alimentar. Cea mai importantă companie din grup este producătorul şi retailerul Ana şi Cornel, înfiinţat în 1994. Retailerul deţine o reţea proprie de peste 100 magazine. Din grup mai fac parte firmele Carmistin, Pajo Holding, Avicarvil şi Ladrisi Grup.

Familia Paraschiv estimase o cifră de afaceri de 200 de milioane de euro pentru anul 2012, în creştere cu 20% comparativ cu anul anterior.

Iustin Paraschiv este şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor