Procurorul Angela Eugenia Nicolae cerea mită prin intermediul fiului său

Procurorii DNA au dispus luni seara reţinerea procurorului Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi a fiului acesteia, Daniel Nicolae, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro. Cei doi au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Sigla DNA (Epoch Times România)
Epoch Times România
29.10.2013

Procurorii DNA au dispus luni seara reţinerea procurorului Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi a fiului acesteia, Daniel Nicolae, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro. Cei doi au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri procesuale preventive, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Angela Eugenia Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), este cercetată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, se precizează într-un comunicat de luni seară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform procurorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, a cerut, în numeroase rânduri, şi a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii cercetaţi în dosarul evaziunii, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef birou la PICCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi pentru infracţiuni de evaziune fiscală.

Din cercetările DNA a rezultat că în perioada 2012-2013, Angela Eugenia Nicolae a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.

Conform comunicatului postat pe site-ul DNA, procurorul Nicolae Eugenia Angela a mai încercat să facă uz de influenţa pe care i-o conferea funcţia sa, pentru a interveni şi în alte dosare:

"Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate", mai susţin procurorii anticorupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat luni că la cererea DNA a încuviinţat percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.

În jur de 50 de persoane sunt urmărite penal în acest dosar. Surse Mediafax au informat că luni seara au primit ordonanţe de reţinere în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu 50 de milioane de euro alte cinci persoane, respectiv doi români, administratori ai unor societăţi comerciale, şi trei cetăţeni arabi. Unul dintre cei reţinuţi este administrator la Avicola Crevedia.

Alături de Angela Nicoale şi fiul său, cei cinci vor fi prezentaţi instanţei, marţi, cu propunerea de arestare preventivă.

Luni, la DNA s-a prezentat şi senatorul PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, căruia i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile în dosarul de evaziune fiscală. Bădălău s-a declarat nevinovat, afirmând că dosarul a fost întocmit doar pe baza convorbirilor telefonice. Senatorul PSD a mai asigurat că are conştiinţa împăcată şi că îşi va da demisia, dacă se va cere ridicarea imunităţii sale.

"Voi răspunde în faţa legii ca orice cetăţean, dacă se dovedeşte că am vreo implicaţie", a spus Bădălău, acuzat de trafic de influenţă în dosarul instrumentat de DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.

DNA, a întreprins peste 160 de percheziţii în acest dosar în care sunt implicate, conform procurorului Laura Codruţa Kovesi şi alte nume mari.

Cercetările în acest dosar de crimă organizată în domeniul industriei alimentare, vizează activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, au mai informat procurorii DNA. Cercetările vizează inclusiv angajaţi ai Gărzii financiare.

Persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală acţionau prin intermediul unor firme fantomă, prin care derulau operaţiuni comerciale, trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive. Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, au mai informat procurorii DNA.

Se pare că membrii grupului infracţional aveau atribuţiuni foarte bine stabilite, de exemplu unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii racolau cetăţeni străini şi români pe care, în schimbul unor sume de bani, îi convingeau să fie asociaţi sau administratori în scripte la aceste societăţi, iar alţii ţineau legătura cu funcţionari ANAF, pentru a preveni controalele la firmele implicate în circuitul evazionist.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor