Magistraţii implicaţi în spălarea banilor primesc 30 de zile de arest. Fost judecător:"Am fost ameninţat să iau acele decizii"

Chiar dacă despre implicarea mai multor magistraţi moldoveni în "Laundromatul rusesc" se ştia încă din 2014, autorităţile au pornit cauza penală împotriva acestora abia acum. Astfel că, instanţa de judecată a dispus ca aceştia să fie plasaţi în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile.
(Captură Foto)
Anişoara Chiriac
23.09.2016

Timp de două zile, 22 şi 23 septembrie, magistraţii Judecătoriei Buiucani din Chişinău au admis demersurile procurorilor şi au eliberat mandate de arest de 30 de zile pentru cei 15 magistraţi şi trei executori judecătoreşti bănuiţi că ar fi fost implicaţi în schemele ilegale de spălare a banilor proveniţi din Rusia. Judecătorii reţinuţi se află în momentul de faţă în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Se pare că atât nota informativă a Curţii Supreme de Justiţie trimisă şefului CNA, Viorel Chetraru, cât şi investigaţiile jurnalistice care scoteau la iveală detaliile „Laundromatului rusesc” încă din anul 2014 nu au fost suficiente pentru ca autorităţile de urmărire penală să demareze unele acţiuni în privinţa magistraţilor implicaţi. Din contră, câţiva dintre judecătorii bănuiţi de facilitarea spălării de bani au fost chiar promovaţi, susţin unii avocaţi.

„În 2014 a fost întocmit un raport al Inspecţiei Judiciare cu privire la schemele folosite. Câte proceduri disciplinare sau schimbări sistemice au urmat? Doi judecători au fost promovaţi la curţile de apel, iar unul dintre ei în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel”, a notat avocatul Vlad Gribincea.

Mai mult decât atât, “deşi era conştient de implicarea, în aceste scheme, a unuia dintre cei doi judecători, Consiliul Superior al Magistraturii a insistat pe promovarea acestuia, chiar dacă informaţia a ieşit la iveală în cadrul procedurilor de promovare”, a mai punctat avocatul.

Totodată, unul dintre magistraţii reţinuţi de către autorităţi a declarat că implicarea acestuia în schemă s-a datorat presiunilor pe care le-a avut din partea superiorilor. În momentul reţinerii, în dimineaţa zilei de 20 septembrie, fostul judecător ar fi spus colegilor săi că merge cu inima împăcată pentru că nu a luat niciun ban, i s-a telefonat şi a fost ameninţat să ia o asemenea decizie, a declarat o sursă pentru Epoch Times.

La rândul lor, Vio­rel Morari, şef al Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie, şi Bogdan Zum­breanu, şef al Dire­cţiei gene­rale de urmă­rire penală din cadrul CNA, argumentează că, în toţi aceşti ani, organele de urmărire penală au avut nevoie de timp pentru a stabili compatibilitatea dovezilor. “Urmă­ri­rea penală a fost por­nită săp­tămâna tre­cută, după ce au fost sta­bi­lite legă­tu­ri între dife­rite per­soane”, au declarat aceştia în cadrul unei conferinţe de presă.

Amintim că, în urma descinderilor la mai multe judecătorii din ţară şi la domiciliile magistraţilor, peste 15 judecători, foşti judecători şi 3 executori judecătoreşti au fost reţinuţi de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Potrivit organelor de urmărire penală, judecătorii reţinuţi ar fi vizaţi în cazul “Laundromatului rusesc”, spălarea celor 20 de milioane dolari din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor